Hračička Petr Švancara, robustní bijec Michal Škoda. Jaký typ útočníka fotbalové Zbrojovce schází? Rychlonohý štírek s tahem na branku. Řešení si brněnský klub vyhlédl v srbském forvardovi Miroslavu Markovičovi.

Třiadvacetiletý fotbalista na jih Moravy chce, jenže jen to nestačí. Zádrhel vyvstává s jeho uvolněním. Patří pražské Dukle, která jej v létě poslala na roční hostování do Českých Budějovic. Vše tak záleží na souhlasu Dynama. „Stojíme o něj, jsme domluvení s hráčem, jeho manažerem i Duklou. Tvrdě na jeho příchodu děláme, poslední slovo však mají Budějovice, kde má hostování do 30. června," nastínil Deníku Rovnost situaci brněnský sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Sedmý celek nejvyšší soutěže si od příchodu Markoviče slibuje vylepšení slabé produktivity, která nastala se zářijovým zraněním kapitána Švancary. Závěr podzimu strávil na marodce i další útočník Milan Halaška.

V šestnácti kolech dali Jihomoravané dvacet branek. „Nevíme, v jakém stavu se po zranění vrátí Švancara, i když věřím, že se prosadí. Potřebujeme tři čtyři kvalitní útočníky. Pokud Markovič nepřijde, musíme hledat další možnosti," podotkl sportovní ředitel klubu.

Srbský útočník splňuje představy o forvardovi, jehož Zbrojovka shání. „Je to rychlonohý a kvalitní útočník s tahem na branku, který už má ligové zkušenosti. Je dobře technicky vybavený, umí přejít i přes dva hráče. Posílili jsme kombinační sílu mužstva, takže u nás může zúročit své přednosti," charakterizoval jej Kudela.

V předloňském ročníku Markovič sedmnácti góly pomohl Viktorii Žižkov do nejvyšší soutěže, stal se druhým nejlepším střelcem druhé ligy za Danim Chigouem. Toho nahradil v Dukle Praha, kde se však příliš neprosadil, a v létě odešel do Českých Budějovic. Na podzim se v patnácti duelech trefil třikrát.

K příchodu znojemského stopera Muamera Avdiče už se Brno neupíná, bosenský reprezentant do 21 let dá pravděpodobně přednost Plzni. „Chtěli jsme ho a nenabízeli jsme mu horší smlouvu než Viktoria. Ale pokud chce do klubu, z něhož ho předtím vyhodili a kde hrát nejspíš nebude, jde o jeho rozhodnutí. Nepotřebujeme stopera za každou cenu," dodal Kudela.

Už ve středu vstoupí Zbrojovka do zimní Tipsport ligy, hodinu po poledni se představí v Brněnských Ivanovicích proti dalšímu prvoligovému nováčkovi Jihlavě. „V přípravě dostanou šanci všichni a každý má šanci na základní sestavu. Od prvních zápasů bojují o své místo," pronesl brněnský kouč Petr Čuhel.

O své místo bojuje také defenzivní záložník Martin Sus, který podepsal v Brně novou smlouvu do 30. června 2014. Jihlava vstupuje do Tipsport ligy jako obhájce prvenství a do zápasu proti Zbrojovce nejspíš nasadí i některé nové tváře. Momentálně testuje brněnského odchovance a syna legendárního kanonýra a mistra ligy z roku 1978 Karla Kroupu mladšího, který naposledy hrál ve slovenské Nitře. „Skončili tam oba majitelé a klub má určité problémy. Rád bych po několika letech znovu vyzkoušel českou ligu, a když se naskytla nabídka ke zkoušce v Jihlavě, využil jsme ji," pronesl dvaatřicetiletý Kroupa.

Do Jihlavy se vrátil z hostování ve Znojmě obránce Jan Šilinger a z Olomouce se na Vysočinu přesunuli útočník Václav Vašíček a záložník Václav Tomeček. První z nich dva roky střílel góly ve Znojmě, druhý hrál za Zbrojovku ve druhé lize.

Ještě před středeční prvoligovou bitvou nabídne program skupiny C Tipsport ligy od jedenácti hodin dopoledne duel Slovácka se Zlínem. Vstup na obě utkání v Tréninkovém centru mládeže v Brněnských Ivanovicích stojí padesát korun.

Kdo je Miroslav Markovič?

Narozen: 11. dubna 1989

v Arandjelovači (Srbsko)

Post: fotbalový útočník

Výška/váha: 184 cm/79 kg

Klub: Dukla Praha (od podzimu hostuje v Českých Budějovicích)

Předchozí angažmá: NK Krka, Baník Ostrava, Zenit Čáslav, Graffin Vlašim, Viktoria Žižkov, MFK Ružomberok

Gambrinus liga: 34 utkání/5 gólů

Podzimní bilance: 15/3