Konstrukce, která zakryje až pět tisíc sedaček, má stát nejpozději v únoru. „Lidi získají větší komfort, když prší či sněží, není příjemné sledovat fotbal, stadion se víc zútulní," pronesl brněnský kapitán Pavel Zavadil.

Radní na úterním zasedání vrátili do výběrového řízení firmu, která nabízela stavbu za nejnižší cenu, a hodnoticí komise ji kvůli tomu vyloučila. „Nezdálo se mi to vhodné, protože rozdíl mezi tímto uchazečem a dalším v pořadí byl asi patnáct procent, což nepovažuji za tak nízkou cenu, abychom ho vyloučili," objasnil krok náměstek primátora Richard Mrázek.

kvůli licenci
Zbrojovka Brno potřebuje střechu i kvůli přísnějším kritériím při udělování prvoligové licence. Fotbalová asociace České republiky totiž požaduje zastřešení dvou třetin kapacity stadionu. Aréna v Srbské ulici nabízí 
10 785 míst k sezení. Střecha nad sektory J, K, L, M zakryje až 5000 sedadel.

Kritérium výběrového řízení představovala cena, takže příští týden může komise původně vyloučenou firmu zvolit jako vítěze. „Rozhodne už pouze o tom, jestli uchazeč s nejnižší nabídkou nemá nějakou chybu. Pokud ne, s největší pravděpodobností vyhraje. Výsledek očekávám příští týden," doplnil Mrázek.

Po schválení městskou radou začne patnáctidenní odvolací lhůta a po podepsání smlouvy odstartuje výstavba. Úvodní práce už v první polovině listopadu. „Podle postupového plánu se vejdeme do reprezentační pauzy a dvou venkovních utkání v Jihlavě a na Spartě. Současně začne i dílenská výroba ocelové konstrukce střechy," podotkl majitel brněnského klubu Václav Bartoněk.

Fanoušci tak nepřijdou ani o jedno domácí střetnutí, na duel s Mladou Boleslaví 6. prosince už do ochozů mohou. „Po odehrání utkání může dojít k finální montáži střechy," sdělil Bartoněk s tím, že záleží na klimatických podmínkách.

„Lze to stihnout za čtrnáct dní v prosinci nebo v lednu, jen nesmí mrznout nebo padat sníh," poznamenal boss Zbrojovky. Město na střechu vyčlenilo v rozpočtu zhruba čtrnáct milionů korun.

Jarní část nejvyšší soutěže odstartuje Brno 13. února na hřišti pražské Slavie. „Předpokládám, že do té doby už střecha bude. Zkvalitní se prostředí pro diváky, ale oddechnu si, až ji opravdu zkolaudujeme," dodal Bartoněk.

Zastřešené tak budou už dvě třetiny kapacity stadionu. „Konečně se dočkáme zútulnění a většího komfortu pro fanoušky. Snad to sebere výmluvy některých lidí, že nepřišli kvůli špatnému počasí," řekl dlouholetý příznivec Zbrojovky Jiří Válek.