Po osmi zápasech jste opět okusili, jak chutná vítězství. Jaké byly pocity bezprostředně po utkání?
Trochu to z nás spadlo, díky tomu, že jsme vyhráli po delší době. Panovala euforie, ale teď zase musíme hodit nadšení za hlavu a soustředit se na další duely. Věřím, že nám výhra pomohla v hlavě a taky fanoušky jsme dobře navnadili na jarní část.

Zakřičeli jste si vítězný pokřik hodně nahlas?
Vždycky jej vedl David Pašek, který už je pryč, takže to zbylo na mě. (smích) Zařvali jsme si a snad bude na jaře pokřiků po vyhraných utkáních co nejvíc.

Pomůže vám výhra hlavně psychicky?
Určitě. Nesmíme se však uspokojit a myslet si, že teď to půjde samo. O víkendu jedeme na Slovácko, čeká nás moravské derby a bude to hodně těžké. Musíme ukázat naši sílu a zvládnout to.

Navíc po Slovácku hrajete s dalšími třemi mužstvy, které jsou bodově na dostřel. Bude se jednat o klíčové duely v jarní části?
Samozřejmě, protože tyto zápasy ukáží, kde se budeme v tabulce nacházet. Pokud je zvládneme, tak se posuneme do první poloviny, kde chceme hrát. Když bychom je prohráli, což doufám, že se nestane, můžeme mít problém.

Dívá se na tabulku lépe, když jste se po výhře posunuli ze třináctého na desáté místo?
Když se člověk podívá pouze na pořadí, tak je to hezké, ale bodové rozdíly jsou tak malé, že to nehraje žádnou roli.

Po podzimní části, ve které jste nastupoval na kraji obrany, jste naskočil zpět na kraj zálohy. Máte radost, že jste opustil zadní řady?
Je to post, který mi svědčí víc, protože rád útočím. Jsem však rád, že můžu hrát, i kdybych měl nastoupit v obraně. Trochu mě mrzí, že se mi nepovedlo proměnit gólovou šanci v prvním poločase, kdy liberecký obránce vykopával balón z brankové čáry.

Bylo pro vás těžké si na podzim zvyknout na post krajního obránce?
Trochu jsem měl nevýhodu při hlavičkových soubojích a dlouhých nákopech kvůli svojí výšce. Post se liší hlavně v tom, že je potřeba jej zvládnout dobře takticky a člověk se musí posouvat podle stoperů. Raději hrají v záloze, kde třeba víc napadám a nejsem tolik svázaný taktikou. V obraně mě to občas táhlo víc do útoku a vznikala tak i nebezpečná přečíslení.

Rozhodl se vás trenér přesunout zpět do zálohy sám od sebe?
Společně jsme situaci konzultovali. Po příchodu Jablonského a Olina (Musefiu Olasunkanmi Ashiru – pozn. red.) jsme se bavili, jak by to chtěli mít trenéři poskládané. Jablonský je vyloženě krajní obránce a původně jsme se měli s Olinem porvat o místo v sestavě. Nakonec jsme nastoupili společně, on napravo, já vlevo.

Věříte, že teď přijdou i nějaké góly?
Doufám, že ano. Jak jsem říkal, velkou šanci jsem měl proti Liberci. Asi jsem měl míč kopnout o něco výš, aby na něj soupeř stehnem nedosáhl. Pro mě je hlavně důležité, že jsem poprvé odehrál skoro celé utkání v záloze. Dostal jsem se i do šance a od toho se musím odrazit.

PATRIK EL-TALABÁNI