Do brněnské klubové historie se nesmazatelně zapsal v srpnu 1996 parádním gólem proti Spartě, když ve vápně vymotal čtyři protihráče. Tehdejší výhru 2:1 slavilo za Lužánkami třicet tisíc diváků.

Po vojně v Táboře naskočil do ligy za trenéra Táborského. Odehrál deset zápasů, z nichž v posledních třech skóroval. To mu pomohlo do základní sestavy, v níž se udržel čtyři sezony. „V Brně byla tenkrát dobrá parta, pořád se vymýšlely nějaké blbinky. Ustřihnutý špice na ponožkách a podobný věci byly na denním pořádku," vzpomíná.

Valnoha měl menší hendikep ve své postavě, protože měří pouze 168 centimetrů. Přesto se díky rychlosti prosadil i do reprezentační jedenadvacítky.

Na jaře 1999 odešel do Příbrami, když mu v Brně na konci roku skončila smlouva. Kluby se však nedohodly na odstupném, a tak případ řešila smírčí komise. Ta určila, že Příbram zaplatí 1,3 milionu korun, zatímco Brno chtělo přibližně dvakrát tolik. Už za půl roku se Valnoha stěhoval do Drnovic, kde zažil dvě skvělé sezony. „První rok jsme skončili třetí, takže jsme pak hráli Pohár UEFA," připomíná velké zápasy s Mnichovem 1860, jehož hráči v čele s Thomasem Hässlerem se nestačili divit, když přijížděli na drnovický stadion kolem kravína.

V létě 2001 se Zdeněk Valnoha vrátil do Brna, ale na druhý pokus už to nebylo ono. První sezona ještě ušla, pak se jeho situace zhoršovala. „Trenér Večeřa prohlásil, že už moc neběhám. Trochu mě to zarazilo. Přitom právě on si mě přivedl z Drnovic," dodává trochu smutně.

Na podzim toho moc neodehrál, a tak odešel do druholigových Dolních Kounic. Chvilku to pak ještě zkoušel ve slovenském Ružomberku a pak se dostal na Kypr, kde se mu zalíbilo. Postupně tam vystřídal tři kluby, ale na jaře 2008 se definitivně vrátil domů. „Vybojovali jsme s Atromitosem Geroskipou postup do první ligy, ale mně už se nechtělo nikam cestovat," zdůvodňuje svůj konec ve špičkovém fotbale.

Mezitím začal spolupracovat s hráčským agentem Danielem Hanusem ve Football Management Agency a podílel se například na přestupu Patrika Siegla do rakouského Kapfenbergu. Kromě toho hrával stále i v nižších soutěžích.

Zdeněk Valnoha

Narozen: 8. května 1973 v Brně

Hráčská kariéra: Opatovice, KPS Brno, Zbrojovka/Boby/ Stavo Artikel/1. FC Brno, VTJ Tábor, Dukla Příbram, Petra Drnovice, Dolní Kounice, MFK Ružomberok, 1. SC Znojmo, Olympiakos Nicosia, Thoi Lakatamia, Atromitos Geroskipou, Tasovice, Vojkovice

Statistiky I. liga: 229 zápasů, 28 gólů (Brno: 162/25),reprezentace:U21 5 zápasů

Oblíbený post: levý záložník

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Čtvrtek 9. května: Zapletal František

Pátek 10. května: Zbončák Martin