Líšeňská pohádka tak napsala první kapitolu za nula bodů. Alespoň jeden Brňané uzmout mohli a měli k němu blízko. „Vlastně jsme povstali z mrtvých,“ trefně poznamenal Machálek.

Necelou půl hodinu před závěrečným hvizdem sice Jihlava zvýšila na dvoubrankový rozdíl, ale nováček se nedal. Neměl co ztratit, a tak ještě zvýšil obrátky.

O zápletku se nejprve postaral Tomáš Machálek, syn kouče Líšně.

V té době už se po hřišti proháněl i Marek Vintr – líšeňský žolík. Křídelník či útočník v Líšni totiž střílí góly jen tehdy, když naskočí až do rozehraného duelu. Stalo se tak v jeho úvodních třech startech ve druhé lize za brněnský klub.

Ilustrační foto.
Při zápase Zbrojovky vypadla elektřina. Klub odložil začátek druhého poločasu

Fungovalo to až magicky. Jestliže Brňané potřebovali vstřelit gól, poslali na hřiště Vintra, jenž v tomhle trendu zařídil sedm bodů. „Jenže každý kdo hraje fotbal, chce nastupovat od úvodní minuty,“ vykládal s rozporuplnými pocity Vintr o své roli.

Na jednu stranu byl hrdina, ale kdo chce být pouze žolíkem? „Já ne,“ přesvědčoval Vintr. „Říkal jsem trenérovi, že už se téhle nálepky nezbavím,“ podotkl kmenový hráč Zbrojovky a měl pravdu.

Vytouženou šanci od první minuty dostal proti Vyšehradu. „A bylo to chyba,“ bědoval Machálek a pokračoval, „protože kdyby šel do druhé půlky z lavičky, určitě by dal gól,“ vysvětlil po bezbrankové remíze.

Proti Vysočině už ale Vintr zase usedl pouze na lavičku a čekal. Machálek držel trumf v rukávu do sedmdesáté minuty, pak jej pustil do boje.

Lezec Kříž slaví životní stříbro. Mrzí ho však Tokio
Lezec Kříž slaví životní stříbro. Mrzí ho však Tokio

A světe div se, ono to opět klaplo. Byl to totiž zase Vintr, kdo tři minuty před koncem smazal dvoubrankový náskok domácích. „V poločase jsem udělal v kabině dusno, protože mančaft byl málo sebevědomý,“ přiblížil Machálek.

Euforie hostí ale měla jepičí život. V podstatě z rozehrávky obdrželi knokaut od Matúše Lacka.

Pro brněnský celek samozřejmě nejde o žádnou katastrofu. „Jednou porážka přijít musela,“ pravil Machálek.

Jeho svěřenci se poměřili s dalším adeptem na postup o patro výš a nepropadli. „Do Jihlavy jsme jeli s tím, že se porveme o co nejlepší výsledek. Kluci mě v tomhle směru nezklamali,“ našel pozitivum Machálek.

Teď je třeba se soustředit na další zápas. V něm příští sobotu na domácím hřišti Brňané vyzvou Viktorii Žižkov. „Musíme jít krok za krokem,“ nabádal líšeňský záložník Adrián Čermák.

Vysočina Jihlava - SK Líšeň 3:2
Poločas: 1:0.
Branky: 33. Klobása, 63. Mikuš, 89. Lacko – 73. T. Machálek, 87. M. Vintr.
Žluté karty: Tlustý, Vejmola – Suchý, Ad. Čermák, Bednář.
Rozhodčí: Hocek – Novák, Poživil.
Diváci: 1 308.
Držení míče: 53% – 47%.
Střely celkem: 9:9.
Střely na branku: 6:5.
Rohy: 7:7.
Jihlava: Vejmola – J. Pavlík, Tlustý, Tijani, Javůrek – Smejkal, Fortelný (61. Jakub Rezek), Vaculík, Mikuš – Klobása (81. Lacko), Jawo (61. Zoubele).
Líšeň: Šustr – Jeřábek (46. Málek), Hlavica, Bednář – Ad. Čermák – Reteno Elekana, Minařík (71. M. Vintr), Suchý, Rolinek (46. Zikl) – T. Machálek, Hladík.