Sparta bleskově vypadla z evropských pohárů, s posilami jako Jonathan Biabiany, Tal Ben Chaim či Rio Mavuba už stihla za čtyři odehraná ligová kola poztrácet čtyři body za remízy s Bohemians 1905 a Libercem. „V tuto chvíli to není Sparta, o které se mluvilo. Zejména defenziva není taková, jak jsme na Spartu zvyklí. V každém zápase mají soupeři vyložené šance,“ všiml si Karel Jarůšek, mistr ligy se Zbrojovkou z roku 1978.

Richard Dostálek.
Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Očekávání však nenaplňuje ani Zbrojovka, s jedním bodem se krčí na posledním místě tabulky. Od úterý se tým připravuje pod vedením Habancových asistentů Richarda Dostálka a Lukáše Přerosta. „Motivovat hráče na takový zápas je snazší. Kdo chce porazit Spartu, musí předvést výkon na 150 procent, už jen to je motivace. Celý týden trénujeme tak, aby na to kluci byli připravení a šli do zápasu s čistou hlavou, nasazením a bojovností,“ hlásil Dostálek.

Jedna z bolestí Zbrojovky je ofenziva, ve čtyřech duelech skórovala jen dvakrát. „Když se podaří nějaká souhra a publikum pomůže, začnou se pak třeba dařit i akce, které předtím nešly,“ zmínil Jarůšek.

Trenér Miloslav Machálek.
Záchranář nebo třeba malíř? Fanoušci spekulují nad novým trenérem Zbrojovky

Vzhledem k důležitosti zápasu pro oba soupeře může právě první gól hrát podstatnou roli. „Může rozhodnout jedna chyba. Kdyby se Zbrojovce podařilo dostat do vedení, je to fantastické, protože Sparta znervózní. Remíza by byla velký úspěch,“ odhadoval Jarůšek.

I Pražané cítí, že nový brněnský impulz v podobě změny na lavičce pro ně nepřichází zrovna ve vhodnou dobu. „Pro nás je to nepříjemné, nové koště dobře mete, byť zůstal Ríša Dostálek,“ povídal na klubovém webu jeden ze sparťanských asistentů Radoslav Kováč.

Hlavní kat Sparty? Hodil by se Hyčka

Fotbalisté Zbrojovky získali v posledních dvou prvoligových zápasech se Spartou na domácím hřišti čtyři body, přičemž v obou případech děkovali Aloisi Hyčkovi.

Lední medvědi v brněnské zoologické zahradě.
Přišel o psa a kočku. Ledním medvědům v brněnské zoo proto věnoval sto tisíc

V loňském roce Brňané hostili Pražany v květnu v 29. kole a Hyčka rozhodl o těsném vítězství 1:0 trefou dvě minuty před koncem. V říjnu pak Sparta mířila za vítězstvím, ale na gól hostujícího Matěje Pulkraba dvě minuty před koncem odpověděl v úplném závěru opět subtilní brněnský rychlík a zajistil remízu 3:3. V zimě odešel sedmadvacetiletý záložník do Teplic.