„Bydleli jsme v Rudicích, s oběma sporty jsem jako kluk začínal v nedalekém Blansku. Dlouho u mě jasně vyhrával hokej. Někdy v patnácti jsem měl jít do Komety, ale naši nechtěli. Tréninky totiž byly třeba i ráno v pět nebo večer v jedenáct. A přibližně ve stejnou dobu se ozvala i Zbrojovka, kde to nebylo tak složité. Tak se ze mě stal fotbalista," vzpomíná na klíčový okamžik.

Jarůšek nakoukl do prvoligové kabiny už v sedmnácti letech, do sestavy se prosadil až po vojně v Táboře. Jednoduché to nebylo. „Začínal jsem jako střední útočník a tam byl Karel Kroupa, takže nikdo jiný neměl šanci. Zkoušel jsem to párkrát zprava v útoku i v záloze, ovšem kraj mi moc neseděl," přiznává.

Zásadní zlom přišel za trenéra Josefa Masopusta, který v Jarůškovi objevil skvělého středního záložníka. Na novém postu se rychle zabydlel a později vytvořil legendární záložní trojici s Kotáskem a Pešicem, která měla zásadní podíl na zisku ligového titulu v roce 1978. „V záloze jsme tvořili hru hlavně já s Pepíkem Pešicem. Víťa Kotásek to za nás musel odběhat a odbránit. My dozadu ani nesměli. Když jsme se náhodou vrátili, Pepa Hron na nás řval, ať vypadneme pryč. Chtěli jsme všechno řešit fotbalově a nahrávali jsme si nakrátko i v našem vápně. A to obránci a brankáři nemají moc rádi," směje se.

Později se probojoval i do národního týmu, za který odehrál patnáct zápasů. Jeho reprezentačním vrcholem se stalo utkání s Itálií v listopadu 1978. Padesátitisícový stadion v Bratislavě na Tehelném poli byl vyprodaný a Jarůšek už v první minutě překonal krásnou střelou legendárního gólmana Dino Zoffa. Tento moment si pak fotbaloví fanoušci hezkých pár měsíců připomínali každý večer při znělce pořadu Branky-body-sekundy.

V reprezentačním dresu zažil i další velké zápasy. Zahrál si na slavném stadionu Maracaná proti Brazílii s hvězdami Rivelinem či Zicem, nastoupil rovněž před zaplněným hledištěm ve Wembley s 92 tisíci diváků proti Anglii.

Po závěru kariéry začal v Brně jako správce hřiště a přes vedoucího družstva, asistenta a hlavního trenéra se propracoval až na posty sportovního ředitele a předsedy představenstva. Z klubu odešel po sestupu do druhé ligy na jaře roku 2011.

Karel Jarůšek

Narozen: 2. prosince 1952 v Brně

Hráčská kariéra: Blansko, Zbrojovka Brno, Dukla Tábor, Panseraikos Serres, Stockerau, FAC Vídeň, Wiener Neustadt

1. liga: 237 zápasů, 51 gólů (vše Brno + II. liga: 42/8)

Reprezentace: 15 zápasů, 1 gól ČSSR B 1/0

Největší úspěch: mistr Československa 1978

Oblíbený post: střední záložník

Přezdívka: Kaca, Srstka

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pátek 15. února: Karel Kohlík
Sobota 16. února: Michal Kolomazník

ANTONÍN ZABLOUDIL