Stánek, který se v sedmdesátých letech minulého století stal s kapacitou padesát tisíc diváků největším v Československu, zaplní diváci po čtrnácti letech chátrání. „Spousta lidí tam půjde z nostalgie, aby si naposledy užili starý dobrý stadion za Lužánkami," uvedl dlouholetý brněnský fanoušek Karel Šmerek, který v tamních ochozech poprvé viděl zápas před víc než dvaceti lety.

Na rozlučku se chystá až 25 tisíc diváků. Jenže co se bude se stadionem dít po jejím odehrání? Švancara věří, že úspěšná akce napomůže toužebně očekávané výstavbě nového stánku. Proto také vznikla petice, kterou podepsal i s brněnským primátorem Petrem Vokřálem. „Nesmírně si vážím práce, kterou dobrovolníci vynaložili na úpravu stadionu. Chlubím se tím, že máme v Brně takové fanoušky. Pokud něčemu věří, pro dobrou věc něco udělají. Což mě naplňuje nadějí, že stadion dokážeme postavit," prohlásil při jejím podpisu.

Už ve čtvrtek se také poprvé sejde pracovní skupina pro obnovení stadionu za Lužánkami, jejímž vedením magistrát pověřil jednoho z hlavních tvůrců rozlučkového duelu Marka Fišera. „Jsem teď dennodenně na stadionu a mám určitou představu. Ale zatím jsme na začátku, teprve musíme prostudovat dokumentaci," podotkl vedoucí skupiny.

Zasedne skupina

V ní zasednou například majitel prvoligové Zbrojovky Václav Bartoněk, krasobruslařský mistr světa a předseda městské komise pro sport René Novotný či architekt Petr Hrůša, který už v roce 2008 vytvořil projekt nového stadionu. „Můžeme ho oživit, ale nejraději bych vyhlásil novou soutěž a vítězi dal medaili. Město musí říct, že nový stadion chce, pak potřebujeme etapový plán, podle něhož budeme dál postupovat," sdělil Fišer.

Vedení Brna už začalo s právními analýzami. „Pokud půjde všechno dobře, můžeme v příštím roce dospět k rozhodnutí, jak budeme stavbu platit, kdo nám bude ekonomicky pomáhat a jak budeme stadion provozovat. Potom do dvou let může stát nový," odhalil Vokřál.

Primátor uvažuje o variantě s hledištěm pro 22 500 návštěvníků s možností rozšíření pro třicet tisíc. Rozpočet by se pohyboval od 1,7 až do 2,5 miliardy korun. „Po mnoha letech je politická atmosféra taková, že jsou všichni stavbě stadionu naklonění," doplňuje Fišer.

Fanoušci ovšem zůstávají skeptičtí. „Možná bude stadion za deset patnáct let, teď tomu moc nevěřím. Přeju si to, jenže slibů už jsem slyšel dost a peníze se vždycky najdou na důležitější věci než pro sportovní stánek," posteskl si Šmerek. Pořadatelé velkolepé rozlučky chtějí za Lužánkami už za týden uspořádat turnaj fanoušků. „Je tam nejlepší tráva v Brně, přes léto tam chceme další fotbalové akce," dodal Fišer.