Střetnutí s Pražany mají hráči brněnského celku ještě v živé paměti. Z dvojutkání ve čtvrtfinále Poháru České pošty vzešli po penaltách vítězně. „Oba týmy mohou rozhodnout o setrvání v lize, nás by k němu měly dovést tři body. Z toho pohledu bude utkání pro diváky zajímavé," lákal příznivce do hlediště stadionu v Srbské ulici kouč Zbrojovky Václav Kotal.

Desátý tým tabulky se těší zejména na početnější návštěvu dámského publika. Vzhledem ke Dni matek totiž umožní všem ženám vstup na utkání se Slavií zdarma. Stačí si jen na pokladně vyzvednout vstupenku, která umožní průchod přes turnikety.Jak asi nastoupí fotbalisté Brna.

Brňané budou jejich podporu potřebovat zejména v ofenzivě. Slavii nevstřelili v lize gól už 349 minut. „Nechci vytvářet na hráče tlak, ale šance, jakou měl Skalák v Jihlavě… To se musí proměňovat," posteskl si Kotal.

S góly pomáhají i obránci. Tři body v Teplicích vystřelil Aleš Schuster, v Jihlavě však jeho vlastní branka rozhodla o porážce. „Ještě ze mě bude kanonýr," bral situaci s nadhledem. „Do cizí branky je to lepší. Snažíme se i my obránci, když to klukům vepředu nejde, asi je to smůla," dodal.

Schuster ví, jak chutná branka proti Slavii. Tradičnímu celku vstřelil svoji první v lize. „Bylo to trochu se štěstím po standardce na přední tyč, uhráli jsme remízu. Doufám, že přidám další. Na domácím hřišti se nám daří, snad to potvrdíme i proti Slavii," vyhlížel střetnutí s jedenáctým celkem tabulky, které startuje od sedmi hodin večer.

Pražané však jedou do Brna plní optimismu. „Jsme ve formě, jsme sebevědomí. Vyhráli jsme poslední dva zápasy a nedostali jsme branku. Znám všechny brněnské hráče, vím, v jakých rozestaveních hrají, takže nás nepřekvapí," sdělil kouč Alex Pastoor.

S vydařeným utkáním v zádech jedou na Slovácko i znojemští fotbalisté. V minulém kole porazili Liberec 4:1, ukončili sérii sedmi zápasů bez výhry a výrazně oživili naději na záchranu. Na čtrnáctém místě mají na sestupové příčky náskok jeden bod. „Věřím, že poslední vítězství nad Libercem naše hráče pozitivně nastartovalo," mnul si ruce kouč nováčka Leoš Kalvoda.Jak asi nastoupí fotbalisté Znojma.

Vyhráno však jeho svěřenci zdaleka nemají. Body potřebují i ze hřiště šestého celku tabulky. „Pro nás je každé z posledních tří kol velmi důležité. Pokud si chceme udržet naději na záchranu, potřebujeme zvítězit," pomýšlel Kalvoda na tři body.

Venku Znojmo v této sezoně zvítězilo ze dvanácti utkání jen jednou, pětkrát si připsalo po bodu. Slovácku se doma daří, v posledních šesti ligových utkáních na vlastním stadionu získalo patnáct bodů a má z nich skóre 13:2, prohrálo jen 0:1 se Spartou. „Má plno šikovných hráčů, kteří se dokážou prosadit při standardních situacích. Ale dávají hodně gólů i po křídelních akcích ze hry. Nespoléhají se pouze na jednoho střelce Doška," připomněl Kalvoda bývalého brněnského útočníka.

Znojmu bude v sobotu od sedmi hodin večer v Uherském Hradišti scházet zraněný Martin Hudec a vykartovaný Miloš Reljič. „Znojmo bojuje o záchranu, hraje aktivní fotbal. V minulém kole prokázalo, že se dokáže prosadit i střelecky. Pokusíme se potvrdit dobrou výkonnost z předchozích zápasů. Náš cíl je udržet si postavení nejlepšího moravského týmu," hlásil kouč Slovácka Svatopluk Habanec.