V letošní sezoně trenér úspěšné brněnské juniorky poprvé povede mužský tým už v pátečním domácím utkání s Olomoucí. „Pokračujeme v nastoupené cestě, ze které nehodláme uhnout, takže chceme nadále pracovat s hráči a trenéry, kteří jsou spojení s Brnem, kteří hráče znají a spolupodíleli se na jejich výchově. Proto jsme vybrali Ludevíta Grmelu," objasnil sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Zbrojovka se po nepovedeném startu do druhé poloviny sezony propadla už na třinácté místo tabulky a jen tři body ji dělí od předposledních Teplic na sestupové příčce. S Čuhelem vedení Zbrojovky nadále počítá, ale zatím není jasné, v jaké funkci. „Dostal nabídku vést juniorku, ale odpověděl, že si to zatím nedovede představit. Pro Zbrojovku udělal hodně dobré práce a byla by škoda, kdyby o něj klub jako o trenéra přišel. Dostal se však s mužstvem na hranu a nastal čas, kdy odejde," dodal Kudela.

Ludevít Grmela střídá na lavičce Zbrojovky Petra Čuhela.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

U prvního týmu skončil také asistent Petr Maléř, který se vrací k juniorce, a kouč brankářů Josef Hron. Na pozici asistent trenéra Grmely zatím přichází zkušený šéftrenér brněnské mládeže Luděk Zajíc. „Kluci jsou trénovaní dobře, v tom problém není, jen teď mají sérii špatných výsledků. Ale na podzim viděli, že fotbal umí a hráči ho nezapomenou. Jen si potřebují srovnat zodpovědnost vůči týmu a Zbrojovce. Hráči to zvládnou, věřím jim. Nebojí se, jen potřebují popostrčit a najít cestu," sdělil Grmela.

Změna nastala také ve vedení klubu, když ze zdravotních důvodů odstoupil předseda představenstva Jaroslav Přeček. Zbrojovku tak nadále vedou místopředsedové Zdeněk Kudela a Václav Bartoněk. „Obsazení postup předsedy budeme co nejdřív řešit, Jaroslav Přeček však nadále zůstává většinovým akciovým vlastníkem klubu," doplnil Kudela.

Petr Čuhel: Změna musela přijít
Brno /ROZHOVOR/ Po podzimu opěvovaný, na jaře zatracovaný. Velmi rychle se změnil pohled na trenéra brněnských fotbalistů Petra Čuhela. Zbrojovku dovedl do první ligy a za sedmé místo po podzimu sklízel chválu, jenže po pěti jarních porážkách u mužstva skončil. „Takové je trenérské řemeslo. Zbrojovka nepatří tam, kde je. Pořád zbývá osm kol do konce a věřím, že to kluci prokážou v zápasech. Budu jim držet palce," uvedl osmačtyřicetiletý Čuhel.
Trenér brněnské Zbrojovky Petr Čuhel.

Jak jste přijal svůj konec?
Nebylo to příjemné, ale v první řadě si přeju, aby se Zbrojovka zachránila. Jaro se nám hrubě nevydařilo. Do poslední chvíle jsme se snažili a věřili, že to zvládneme, jenže výsledky nebyly podle představ. Muselo přijít něco, co klub pozvedne a Zbrojovku udrží v lize.

Stále jste podle vás měl mužstvu co dát?
Před Jihlavou jsme všichni cítili velkou chuť, měli jsme i kvalitu, jen jsme ji bohužel nepřenesli do zápasu. Nemůžu házet vinu jen na hráče. Chtěli jsme něco změnit a měli jsme na to. Mrzí mě, že se to nepodařilo.

Věříte, že se Brno zachrání?
Samozřejmě, o tom nemá cenu polemizovat. Vím, že na to kluci mají, jenže samo to nepřijde. Musejí se semknout a nepropadat panice.

Vyčítáte si nějaká rozhodnutí?
Vždy se najdou věci, které lze udělat jinak. Když se však rozhodnu pro nějakou sestavu, už o ní nesmím pochybovat, to je začátek konce. Dělali jsme chyby, ale o těch nejde mluvit hned, člověk si je musí v klidu rozebrat. Nebudu vynášet soudy.

Dotýkala se situace Zbrojovky i vašeho osobního života?
Samozřejmě si práci nosíte i domů, není jen o trénování na hřišti. Fotbalem žiju, pořád jsem přemýšlel, co nejlépe udělat. Ve Zbrojovce jsem potkal kvalitní hráče. Teď se jim nedaří, ale věřím, že brzy přijde povedený zápas, který mužstvo nastartuje, hráči si začnou věřit a navážou na podzimní výsledky.

Proč jste nepřijal nabídku koučovat brněnskou juniorku?
Nemyslím si, že je to v současné chvíli dobré rozhodnutí pro mě i pro klub. Vážím si toho, že jsem mohl ve Zbrojovce být. Jen mě mrzí, jak to skončilo.

Co budete dělat?
To teď neřeším. Budu dál chodit na fotbal, dívat se na něj. Na další práci se domluvíme časem, situace se musí zklidnit.


Nový kouč Zbrojovky Ludevít Grmela: Hráči se ještě probírají

Brno /ROZHOVOR/ - S fotbalovou Zbrojovkou zažil ještě jako hráč v roce 1989 postupovou euforii. Teď ji má jako trenér naopak zachránit v nejvyšší domácí soutěži. Ludevít Grmela včera na lavičce prvoligového mužstva vystřídal Petra Čuhela a osm kol před koncem letošní sezony má nováčka udržet mezi českou elitou.

Věříte, že se Zbrojovka pod vaším vedením zachrání?

Samozřejmě. Kdyby to tak nebylo, tak jsem nabídku nepřijal.

Vedení klubu vás oslovilo po pondělní porážce 0:2 s Jihlavou. Bylo pro vás rozhodování těžké?

Tak je to vždycky. Pro mě o to víc, že odcházím od juniorky, které se dařilo, a hráči byli psychicky v pohodě. Teď naopak přicházím do situace, která není vůbec jednoduchá. Na druhou stranu ale zase není tak komplikovaná, jak na první pohled vypadá.

Uvažoval jste i nad odmítnutím?

Odpovědět ne nešlo. Po letech, co jsem spojený s brněnským fotbalem…

Zvítězil i brněnský patriotismus?

Jasně. Zažil jsem se Zbrojovkou postup do první ligy. Je to už víc než dvacet let zpátky, euforie tehdy byla obrovská.

Dosud jste vedl juniorku. Co bude pro vás největší změna?

Především jde o vrchol mé trenérské ka-riéry. S juniorkou jsme šli do každého zápasu s cílem zvítězit, teď musím být při stanovování taktiky daleko zodpovědnější. Nemůžeme například hrát tak ofenzivně.

Máte už v hlavě nějaké změny?

Kluci jsou kvalitně trénovaní, ale mají sérii špatných výsledků. Na podzim ukázali, že fotbal hrát umí. Jen potřebují, aby výkony z tréninků přenesli i do zápasů.

Šli do druhé poloviny sezony až moc uspokojení sedmou příčkou?

U některých se to projevilo. Dobré výsledky jsou dávno pryč, ale někdo se z toho stále ještě špatně probírá.

Tým trápí i střelecká nemohoucnost. V šesti jarních utkáních dal jen tři branky.

Potřebujeme proměnit některou z vyložených šancí. To nám obrovsky pomůže. Pak se hráči uvolní a začne jim to tam padat.

Když v pátek proti Olomouci hráči skórují, věříte, že získáte body?

Tomu věřím už teď. I když jsme gól ještě nedali. (úsměv)