Devátý celek soutěže sice nastoupí k nedělnímu duelu jako většina plzeňských soupeřů v roli outsidera, ovšem na západě Čech bodovali Brňané ve třech ze čtyř posledních duelů. „Před třemi lety jsme tam hráli po postupu z druhé ligy. Nikdo nečekal, že tam můžeme vyhrát a povedlo se," připomíná brněnský záložník David Pašek triumf 3:2 ze srpna 2012.

Bojovný středopolař nechyběl u dvou posledních duelů ve Štruncových sadech, které Zbrojovka neprohrála. Před rokem v Plzní remizovala 1:1. „Favorit zápasu je jasný, ale dokázali jsme si, že se tam dá hrát. Jedeme domácí trošku potrápit," říká Pašek.

Utkáním na západě Čech odstartují brněnští fotbalisté náročnou sérii. Po vedoucím týmu je čeká doma čtvrtá Mladá Boleslav a pak bitva na Letné se Spartou. „Máme zatím šestadvacet bodů a rád bych, abychom i v těžkých zápasech ještě nějaké urvali. Když budeme mít za tři kola o tři body víc, budu maximálně spokojený," přeje si brněnský trenér Václav Kotal. „Ideálně tři body získat hned teď v Plzni," podotýká.

Víc absencí

Jenže Zbrojovce se nahromadily absence. Ke zraněnému útočníkovi Moukanzovi přibyl záložník Zoubele, jehož přetržené vazy v kotníku vyřadí do konce sezony. Obránce Košťál teprve začíná s tréninkem a do Plzně nejede. A trest na dva zápasy dostal za vyloučení v Liberci forvard Čtvrtníček. „Citelně nám bude chybět Zoubele, který byl naše velká opora," uznává brněnský kouč.Pro zvětšení klikněte.

V týdnu řešil hlavně obsazení hrotového útočníka. Volba pro základní sestavu nejspíš poprvé na jaře padne na Miroslava Markoviče. „Máme víc možností, ještě Standu Vávru či Tomáše Briganta," zůstává tajemný Kotal.

Zbrojovka v posledním kole prohrála v Liberci 0:1 a přišla o čtyřzápasovou šňůru neporazitelnosti. „Plzeň předvádí jiný styl, což pro nás může být lepší. Hraje na riziko i vzadu, obránci podporují útok, nemusíme být bez šance," upozorňuje Pašek.

Jenže v letošním ročníku Viktoria vyhrála doma všech deset utkání. „Plzeň považuji za největšího favorita na titul, nemá v sestavě žádnou slabinu. Ale nemůžeme být ustrašení a pouze se zatáhnout do defenzivy," nabádá Kotal.

Západočechy zdobí nejlepší ligový útok a druhá nejpevnější obrana. „Brno bude čekat na brejkové šance, na naši chybu a standardní situace. Musíme být ve střehu. Chceme pokračovat v domácí neporazitelnosti," hlásí plzeňský kouč Miroslav Koubek.