Jeho svěřenci přitom nakročili k odvozu bodů na jih Moravy velice dobře a po prvním poločase vedli. Miroslav Keresteš zatáhl míč do útočné poloviny, perfektně načasoval přihrávku na Jakuba Řezníčka, který obešel i brankáře Davida Bičíka a poslal míč do odkryté branky. Jenže jen o chvíli později bývalý forvard Sparty další šanci zahodil, když jeho lob skončil těsně nad. „Chtěl jsem to vzít na sebe, nepovedlo se. Když nedáme góly, nemůžeme tady vyhrát," uvědomoval si brněnský střelec.

Odmítnuté vedení o dvě branky se Zbrojovce vymstilo ve druhém poločase. Spartě pomohli střídající hráči – Lukáš Juliš přízemní střelou k tyči vyrovnal poté, co míč vybojoval Tiémoko Konaté. Jen o dvě minuty později právě Konaté z pravé strany nacentroval a David Lafata hlavičkou v pádu otočil vývoj skóre. „Potřebovali jsme dát do vápna někoho k Lafatovi a Juliš dal branku," pochvaloval si domácí kouč Zdeněk Ščasný střídání.

Brňané přesto mohli na vyrovnání dosáhnout, jenže druhý průnik aktivního Keresteše skončil i podruhé na rukavicích Bičíka. „Měli jsme asi čtyři nebo pět gólovek. Měli jsme je proměnit. Těžko mohl někdo čekat, že na Spartě odehrajeme zápas s nulou vzadu," pokrčil rameny Kotal.

Zbrojovce se po šesti duelech, které na Letné prohrála celkovým hrozivým skóre 0:19, podařilo aspoň skórovat. „Nemohli jsme útočit jako blázni, ale chtěli jsme z bloku chodit do brejků. Myslím, že se nemáme za co stydět," ocenil týmový výkon Řezníček.

Sparta si ovšem vypracovala už v prvním poločase řadu šancí, ve kterých podržel hosty brankář Dušan Melichárek. Po vítězství se Pražané drží tři body za podzimním půlmistrem z Plzně. „V šancích jsme měli zachovat mnohem větší klid. Potvrdilo se, že Brno je velmi dobře připravené. Na těžkém terénu je vítězství o to cennější," připomněl Ščasný podmáčený trávník.

Zbrojovka zakončí ligový podzim v neděli doma s Mladou Boleslaví, ještě předtím hostí v odvetě osmifinále Mol Cupu Plzeň.

Sparta Praha – Zbrojovka Brno 2:1 (0:1)

Branky: 68. Juliš, 70. Lafata – 32. Řezníček. Rozhodčí: Ardeleánu – Vlasjuk, Dobrovolný. ŽK: Brabec – Malík, R. Buchta, Košťál. Diváci: 5731.

Sparta: Bičík – Mareček, Brabec, Costa, Frýdek – Fatai (64. Konaté), Jiráček (60. Juliš), Matějovský (89. Hušbauer), Vácha, L. Krejčí – Lafata. Trenér: Ščasný.

Brno: Melichárek – Malík, P. Buchta, Košťál, Keresteš – Chrien (59. R. Buchta), Weber (74. Vávra), Zavadil, Lacko (80. Brigant), Michal Škoda – Řezníček. Trenér: Kotal.