Nový kouč podepsal kontrakt na dva roky s možností dalšího prodloužení. „V případě nezvládnutí této sezony je tam taky nějaké řešení. Volba padla typologicky na Romana Pivarníka jako odborníka vhodného pro splnění tohoto cíle,“ dodal Bartoněk.

Padesátiletý Pivarník naposledy vedl na začátku dubna Viktorii Plzeň, od té doby byl bez angažmá. „Osobně budu spokojený, kdyby se nám podařilo získat šestnáct bodů po podzimu. Je to reálné, i když nás čeká těžká práce, ale pokusíme se je získat. V situaci, ve které jsme, se soustředíme na nejbližší zápas,“ připomněl slovenský trenér důležité utkání Brna se Slováckem po reprezentační pauze.

Fotbalová Zbrojovka. Na snímku Jablonský (vpravo). Ilustrační foto.
Zbrojovka se dál potácí na dně, její prvoligový osud zpečetí Slovácko

Po devíti kolech se Zbrojovka krčí na poslední příčce tabulky s pouhými čtyřmi body, ale Pivarník věří, že se mužstvo zachrání v nejvyšší soutěži. „Pokud bych tomu nevěřil, tak tady nejsem. Doteď jsem v každém klubu splnil cíl, který jsem dostal, jsem přesvědčený, že ho i tady dokážeme splnit do puntíku. Pohybuju se dlouho v soutěži a šest, osm mužstev je na tom stejně jako Brno. Rozhoduje, co je na hřišti, jak se dá do kupy kabina, klima a taky štěstí. Věřím, že jsme konkurenceschopní, abychom cíl splnili,“ prohlásil Pivarník.

Na začátku sezony vedl Zbrojovku Svatopluk Habanec, který ale po špatném vstupu do sezony vydržel jen čtyři kola. Poté tým dočasně převzala dvojice dosavadních asistentů Richard Dostálek a Lukáš Přerost. Pod jejich vedením ale mužstvo zvítězilo jen v jediném utkání z pěti, když porazilo Spartu 2:0.

Trenér Zbrojovky Brno Roman Pivarník.
Nový kouč Zbrojovky Pivarník: Tým hraje pod svoje možnosti, potřebuje zdvihnout

Zatímco Přerost v klubu končí, Dostálek se s trenérem gólmanů Martinem Doležalem přesouvají k juniorce. Ze Zbrojovky odcházejí i dosavadní trenéři juniorky Vladimír Michal s Danielem Břežným. „Nic jiného se nemění, roli hraje nepříznivý faktor čas, který ani neumožňuje analýzu, víc si to rozebrat. Máme reálný cíl do konce podzimu se dostat na šestnáct bodů,“ dodal Bartoněk.

Pivarník si jako asistenta přivedl Tomáše Truchu a kouče gólmanů Martina Vaniaka. „Snažím se přivádět lidi s sebou z toho důvodu, že jsou ztotožnění s mojí filozofií. Jsme na sebe zvyklí, víme, co od sebe očekávat. Velmi důležité je období, čeká mě druhá štace, kterou nastupuji v průběhu soutěže po Jihlavě. Času je míň, rychleji to musí šlapat a spolupracovníci vědí, jak pracujeme, lépe si vysvětlíme cvičení a věci, které chceme dělat,“ objasnil Pivarnik.

Bývalý fotbalista Josef Němec (vpravo).
Poláka bych posunul dozadu, Škoda má hrát od začátku, radí Zbrojovce Němec

V české nejvyšší soutěži Pivarník začíná čtvrté trenérské angažmá, vedle Plzně koučoval také Bohemians, Sigmu Olomouc a Jihlavu, s níž postoupil do ligy. Trénoval rovněž v Prešově, v Saúdské Arábii či jako asistent v Rapidu Vídeň.