Domácí tým sestřelila ofenziva Západočechů. Když se za 64 minut na hrotu jejich útoku neprosadila zimní posila z Jihlavy Stanislav Tecl, vytáhl plzeňský kouč Pavel Vrba ještě silnější střelecký kalibr.

A Marek Bakoš už dvěma trefami brněnský defenzivní pancéř definitivně proděravěl. „Soupeř ukázal velkou sílu, když po střídání útočníků ještě zvýšil nasazení. Prokázal svou kvalitu, když odehrál utkání v plném tempu celých devadesát minut. To se nám nepovedlo," uvažoval brněnský trenér Petr Čuhel.

Podle jeho protějška doplatila Zbrojovka i na náročný terén. „Na něm jim rychleji docházely síly a nám se vyplatila trpělivost i luxus dvou kvalitních útočníků," doplnil plzeňský kouč Pavel Vrba.

Ten se ale ze začátku nestačil divit. Už v sedmé minutě poprvé kroutil hlavou, když po Švancarově centru z levé strany zakončil přesně záložník Petr Glaser. Ten byl blízko i druhé trefě, když jeho povedenou střelu z třiceti metrů do šibenice tak tak zneškodnil brankář Matúš Kozáčik.

Ještě předtím ale radost 6225 brněnských fanoušků zchladil František Rajtoral, který ve třicáté minutě využil podklouznutí domácího Pavla Zavadila a srovnal. „Tento gól mě mrzí nejvíc. Věřil jsem, že vedení udržíme aspoň do přestávky. Soupeř pak jen potvrdil, že má výborné individuality a je momentálně nejlepší český tým," doplnil jihomoravský obránce Martin Sus.

Po změně stran už Zbrojovka postupně ztrácela dech, čehož dvěma rozhodujícími trefami využil Bakoš. „Konečný výsledek je možná až moc krutý. Odvedli jsme dobrou práci, hráči se vydali ze všech sil, ale nic z toho. Přesto nám povedený výkon v utkání proti takovému soupeři dodá motivaci," dodal Čuhel.

Ten do utkání nemohl nasadit zimní posilu Miroslava Markoviče, který se nešťastně zranil při nedělním tréninku. Dnes jej čeká komplexnější vyšetření, které odhalí, na jak dlouho bude mimo.

Zbrojovka se po porážce drží s 21 body na osmém místě. Nadcházející víkend ji čeká další složité utkání, když zajíždí na hřiště třetího Jablonce.

17. kolo první fotbalové ligy:

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 1:3 (1:1)

Branky: 7. Glaser - 75. a 90. Bakoš, 30. Rajtoral, Rozhodčí: Franěk - Paták, Blažej. ŽK: Šoljič, Glaser, Kunc (všichni Brno). Diváci: 6225.

Sestavy:
Brno: Doležal - Hyčka, Brabec, Sus, Husár - Glaser (74. Kunc), Zavadil, Šoljič (86. Traore), Lutonský (76. Přerovský) - Švancara, Škoda. Trenér: Čuhel.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral (83. Fillo), Kolář (88. Hejda), Kovařík - Tecl (64. Bakoš). Trenér: Vrba.