BRANKÁŘ. Od druhého jarního kola si post brankářské jedničky přivlastnil Dušan Melichárek, jenž začátkem července podepsal tříletou smlouvu. Na jeho pozici se nic nezmění, navíc mu ubyl konkurent. Václav Hladký zamířil na hostování do Liberce, dalšího mladíka Vlastimila Veselého půjčil klub na rok do Znojma.

Melichárkovi bude krýt záda zkušený Martin Doležal. „Možná jsem od Melichárka na jaře čekal trochu víc, mírně zaostal za svým jménem, ale v brance Zbrojovku bota netlačí, jde do ligy s velmi slušnou dvojicí," míní bývalý prvoligový útočník a televizní expert Luděk Zelenka.

OBRANA. Nejcitelnější oslabení přišlo s odchodem Jakuba Jugase, který stabilně obhospodařoval pravý kraj obrany. Účastníka domácího Eura do 21 let si stáhl z hostování prvoligový nováček Zlín. Jeho místo patrně zaujme Radek Buchta, v úvahu připadá i David Pašek. „Radek odehrál napravo většinu přípravy, je to pro něj výhodnější post než ve středu zálohy. Defenziva byla zatím v pořádku. Spokojený jsem nebyl se standardními situacemi, hráči musejí všechno dohrávat na sto procent," vrací se Kotal k zápasům na soustředění.

Změní si i složení stoperské dvojice, protože Aleš Schuster po zranění kolena ještě ani netrénuje. Vedle Pavla Košťála jej nahradí brněnský odchovanec Petr Buchta. „Díky zkušeným stoperům Brnu defenziva fungovala, nedostávalo moc gólů," připomíná Zelenka. Nalevo dostane opět příležitost Miroslav Keresteš. Slovinská posila Boštjan Frelih se ještě musí adaptovat. „V přípravě byla obranná fáze na kvalitní úrovni, hlavně organice hry. První tři kola rozhodnou o tom, jak se podzimní část sezony vyvine," tuší brněnská ikona Jan Maroši.

ZÁLOHA. Místo uprostřed zálohy si stejně jako v předchozích třech sezonách předplatil kapitán Pavel Zavadil, jemuž bude krýt záda Jan Malík. Patrně jen na lavičce odstartuje ročník posila ze Znojma Matúš Lacko. „Pro Zbrojovku je zásadní, aby Zavoš zůstal zdravý, nejen po hráčské, ale i lidské stránce mužstvo potřebuje hráče, který na sebe vezme zodpovědnost a organizaci mladých," líčí Zelenka.

Ofenzivní pozici vedle Zavadila v pětičlenné záloze patrně zaujme Lukáš Zoubele, alternativu nabízí slovenský talent Martin Chrien, jenž přišel na hostování z Plzně.

Křídelní prostor dostanou na starost Stanislav Vávra a Michal Škoda, navrátilec z Českých Budějovic. „Nový systém hry je založený na přihrávkách z krajních prostorů. Kluci jsou útočníci, mají s ofenzivní fází zkušenosti. Umí proniknout do šestnáctky, pomůžou třeba i při brejcích," uvažuje Maroši.

Brno naopak opustili Alois Hyčka, Roman Fischer či Kamil Kopúnek. „Brněnská záloha je docela široká a podle jmen srovnatelná s ostatními kluby," míní expert.

ÚTOK. Na novou ofenzivní tvář v nadcházející sezoně Zbrojovka velmi spoléhá. Z Mladé Boleslavi přestoupil do Brna Jakub Řezníček. „Jsem na něj strašně zvědavý. Z průměrného klubu se vyšvihl na top útočníka ligy a i když na jaře ve Spartě moc nehrál, na hřišti byl vždy cítit. Když bude Brno hrát dopředu, góly dávat bude," tvrdí Zelenka.

Po odchodu Miroslava Markoviče do řeckého Kalloni budou na šanci čekat Tomáš Brigant či Donnell Moukanza. „Zbrojovka potřebuje hráče do útoku, který nastřílí deset dvanáct branek. Doufejme, že to bude právě Řezníček," přeje si Maroši. Brněnský dres nejspíš neobléknou Josef Čtvrtníček, jemuž klub hledá angažmá, a Fabián Slančík, kterého testuje slovenská Myjava. „Zbrojovce kvůli skvělým fanouškům přeju, aby hrála nahoře," hlásí Zelenka.