Po předchozích bezbodových vystoupeních se Spartou, v Příbrami a s Libercem předvedli Jihomoravané mizerný výkon na Bazalech a klesli na dvanáctou pozici. Od posledního Znojma už je dělí pouhý bod. „Dostáváme se do nepříjemné situace, do které jsme se dostat nechtěli,“ přiznal brněnský kouč Ludevít Grmela.

Zato Ostrava se v důležitém souboji odrazila. „Spadl mi kámen ze srdce, že jsme nepříjemnou sérii přerušili, i když v závěru jsme vítězství uhájili se štěstím,“ pravil ostravský kouč Martin Svědík.

Brno v důležitém souboji v Ostravě pohřbily dva nepovedené odkopy jeho obránců. A dvě přesné střely útočníka Baníku Jakuba Rolince, který do včerejšího večera v první lize neskóroval. „Nic lepšího jsem ještě ve fotbale nezažil. Byl to prostě pro mě neskutečný zápas, za který jsme šťastný,“ radoval se střelec.

První branku vstřelil ve 22. minutě, když brněnský obránce Petr Buchta nikým neatakován zazmatkoval a při odkopu napálil vracejícího se spoluhráče Traorého. Míč doputoval k Rolincovi, který jej přes obránce Schustera poslal za záda brankáře Hladkého. „To byla největší chyba, že jsme při odkopu trefili vlastního hráče,“ zlobil se Grmela.

Podruhé se Rolinc prosadil v 65. minutě. Brněnský stoper Pernica namířil odkop pouze do Lukeše, který v pokutovém území našel jedenadvacetiletého útočníka. Ten se hbitě obtočil kolem Schustera a poslal míč pod břevno.

Až po druhé brance se Zbrojovka probrala z letargie, jenže Buchta technickou ranou pouze snížil. Přímý kop brněnského špílmachra Zavadila v závěru skončil na břevně. „Ve finále jsme si vytvořili šance, ale neproměníme je. Nedáváme branky, proto nesbíráme body,“ posteskl si brněnský kouč.

Jeho tým musí zabrat v pátek večer, kdy od půl sedmé hostí Slovácko. „Jednoznačně ho musíme porazit. To je pro nás zápas o všechno, o život. Do něj musejí jít odhodlané typy hráčů, kteří nechají na hřišti všechno. A hlavně pak srdce,“ burcoval brněnský kapitán Pavel Zavadil.

6. kolo první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 2:1 (1:0)

Branky: 22. a 65. Rolinc - 83. BuchtaRozhodčí:M. Paták - Štěrba, HrabovskýŽK: Petrus - Traoré, Michal ŠkodaDiváci: 4127

Ostrava:
Bárta - Zawada, Frydrych, Baránek, Dedič - Droppa, Kukec (79. Petrus) - Lukeš, Fantiš, Holzer (68. Engelmann) - Rolinc (84. Kraut). Trenér: Svědík.
Brno: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár (67. Frejlach) - Zavadil, Buchta - Pašek (46. Kroupa), Traoré - Skalák - Markovič (59. Michal Škoda). Trenér: Grmela.