Třináct žlutých karet a jedna červená. Jasný důkaz toho, že se v neděli na brněnském trávníku hodně jiskřilo. A také toho, že hlavní rozhodčí Pavel Královec nasadil hodně přísný metr. Především po přestávce. Pouze jednu kartu ukázal v první půli.

Počet hříšníků převážila na domácí stranu červená pro Martina Suse, brankově vyznělo utkání pro pražskou Duklu. Zbrojovka ve třináctém kole nejvyšší soutěže prohrála 1:3. „Nebudu hodnotit rozhodčího, i když počet žlutých je vysoké číslo. Zda byly všechny udělené správně, mi nepřísluší komentovat. Některé vyplynuly z přemíry snahy," pronesl brněnský trenér Petr Čuhel.

Zbrojovka po přestávce zvýšila nasazení, na což zareagovala i Dukla a na trávníku se objevovaly tvrdé zákroky. „Karty vyústily ze způsobu hry domácích. Některá mužstva ji zakládají na důrazu a bojovnosti, ovšem třeba na Borka a Gedeona jsem viděl zákroky za hranicí. To není směr, kterým by se měl český fotbal ubírat," komentoval utkání hostující kouč Luboš Kozel. Přehnané agresivitě svých svěřenců se Čuhel bránil. „Nepřišlo mi, že jsme žluté dostali po extra zákeřných či záludných zákrocích," reagoval.

Příliš přísná se mu jevila první žlutá pro smolaře utkání Martina Suse. Brněnský záložník strávil na trávníku jen patnáct minut. Za tu chvíli se podílel na snížení Zbrojovky, dostal žlutou za nenápadně vyhlížející faul na půlicí čáře a druhou oprávně za faul loktem. „První žlutá přišla hned po mém prvním kontaktu se soupeřem. Všichni hráči byli za balonem. Myslím, že to karta vůbec nemusela být," smutnil Sus.

Po přestávce s ním a s Glaserem na hřišti Zbrojovka tlačila a dočkala se snížení, když si míč srazil do vlastní sítě Berger. Jenže Brno už ve 36. minutě prohrávalo o dvě branky po trefách záložníka Tomáše Borka. „Přišli jsme o body zásluhou výkonu v prvním poločase, který jsme prohospodařili. Hráli jsme bez důrazu a nasazení, čím jsme Dukle ulehčili cestu k brankám," zlobil se Čuhel.

V závěru měli domácí velké příležitosti, Mezlík nebo Brabec ale další gól nepřidali. „Co si budeme nalhávat, Zbrojovka byla lepší, ale my jsme dali tři branky a získali jsme strašně cenné tři body," radoval se bývalý brněnský středopolař Borek.

V závěru pojistil výhru Dukly střídající Marek. „Vrhli jsme všechno do útoku, hráli jsme vabank, z čehož plynuly i brejky Dukly. Třetí gól už nic neřešil," uvedl brněnský záložník Josef Kaufman.

13. kolo první fotbalové ligy:

Zbrojovka Brno – Dukla Praha 1:3 (0:2)

Branky: 54. vlastní Berger – 9. a 36. Borek, 89. Marek. Rozhodčí: Královec – Filípek, Vysloužil. ŽK: Pašek, Kaufman, Sus, Zavadil, Škoda, Brabec – Vorel, Gedeon, Berger, Vrzal, Marek. ČK: 68. Sus. Diváci: 3262.

Brno: Petr – Pašek (84. Přerovský), Brabec, Pernica, Husár (53. Sus) – P. Mezlík, Kaufman, Zavadil, Lutonský – Škoda, Jurdík (46. Glaser). Trenér: Čuhel.

Dukla: Rada – Romera, Vorel, Štetina, Vrzal – Malý, Gedeon, Borek – Berger (89. Božič), Pospěch (84. Marek), Svatonský (60. Přeučil). Trenér: Kozel.