Náhradu zatím aktuálně desátý tým první ligy neshání. „Pracovní činnosti na příslušných stupních sportovního úseku si mezi sebe rozdělí lidé, kteří už ve Zbrojovce pracují. Konkrétněji zatím nemůžu nic říct," uvedl mluvčí Martin Lísal.

Podle informací Rovnosti chce klub fungovat podobným stylem jako celky v Anglii, kde si hráče vybírá přímo trenér.

ROZHOVOR SE ZDEŇKEM KUDELOU SI PŘEČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM BRNĚNSKÉM DENÍKU ROVNOST

Kudela před čtyřmi lety ve funkci vystřídal Richarda Dostálka a po jeho příchodu se Brno zvedlo. Ze čtrnácté pozice ve druhé lize poskočilo až na čtvrtou a postoupilo do nejvyšší soutěže. „Měl dlouhé prsty a dobré styky. Byl to takový dlouhoprstý bafuňář. Ale neměl to zde jednoduché. V Brně je těžké se upíchnout. Někteří na něj nadávali, já s ním nikdy žádný problém neměl," podotkl Jan Klimeš, bývalý brněnský fotbalista a držitel mistrovského titulu se Zbrojovkou z roku 1978.

Od začátku své práce se Kudela ocitl pod obrovským tlakem. Hlavně fandové mu nemohli přijít často na jméno. Vyčítali mu některé podivné nákupy posil i jeho původ. Kudela totiž pochází z Kladna a před Zbrojovkou pracoval jen v českých klubech. „V Brně to není jednoduché, občas mi někteří lidé nadávali do pražských ku… Ale snažil jsem se pro klub odvést maximum. Námezdní vztah je jasný. Dostanete úkol a ten musíte splnit," povídal teď už bývalý šéf.

Po ohlášeném konci se dostává na přetřes hned další jméno. Mnozí už na jeho místě vidí bývalého prvoligového fotbalistu a brněnského patriota Petra Švancaru. „Jeho odchod nechci komentovat. Byl bych neobjektivní. Přes noviny už jsme se handrkovali dost. Snad tenhle krok Zbrojovce pomůže. S klubem už jsme navázali kontakt při projektu Vyprodáme Srbskou. Další kroky komentovat nechci, podpora fandů mě však těší," řekl Švancara, jehož spor s Kudelou je známý.

Pozici sportovního ředitele však nemůže zastávat každý. „Vzpomeňte si, jak to zde dopadlo, když to chvíli vedl Ríša Dostálek. Byli jsme na padáka ve druhé lize a hráči odsud chodili zadarmo pryč. Šéfovat prvoligovému klubu není jednoduché. Je to běh na dlouhou trať," připomněl Klimeš.

„Lidé stojí za Švancim, ale i já jsem mu říkal, že to není jen tak. Něco jiného je dělat rozlučku a vést na úrovni fotbalový tým. To obnáší mnohem víc věcí," mínil Klimeš.

Kudelova stopa
Na jih Moravy přišel v listopadu 2011, předtím pracoval jako generální ředitel ve Viktorii Žižkov. Po jeho příchodu, kdy ve funkci vystřídal Richarda Dostálka, Zbrojovka ve druhé lize povstala a ze čtvrtého místa se dostala do první ligy. Po celou dobu v Brně byl pod velkým tlakem nespokojených fandů. V klubu údajně končí na vlastní žádost.