Zbrojovka začala aktivně a hned v úvodu trefil Michal Škoda tyčku. Po čtvrt hodině přinesla první branku africká spolupráce v brněnském dresu, když rohový kop nigerijské posily Musefia Ashira usměrnil do sítě konžský záložník Franci Litsingi. Po půl hodině hry připravil agilní Ashiru ideální balon pro Ladislava Krejčího, který zblízka nezaváhal.

Na druhé straně se nejprve brněnský gólman Vlastimil Veselý blýskl proti střele znojemského útočníka Rostislava Šamánka, ale o chvíli později už proti pokusu Jiřího Klímy neměl nárok. Jenže ve 39. minutě odskočila Zbrojovka opět na rozdíl dvou branek, když efektním obloučkem přehodil znojemského gólmana Litsingi. A ještě do přestávky přidali Brňané čtvrtou branku, když v pokutovém území zasekl Ashiru míč a ve skluzu jej rukou zasáhl znojemský zadák. Pokutový kop s přehledem proměnil Škoda.

V poločasové přestávce vyměnil brněnský kouč Svatopluk Habanec téměř celou jedenáctku a v 57. minutě zvýšil vedení Zbrojovky Jakub Přichystal, který se prosadil přesnou střelou z velkého úhlu. Na druhé straně se dostal do šance Lukáš Motal, ale proti Veselému neuspěl. Obrovskou příležitostí pak ještě pohrdl Ashiru, který zblízka minul prázdnou bránu po přihrávce Jakuba Řezníčka.

Zbrojovka úvodní duel zimní soutěže prohrála 0:5 s Pardubicemi, ale v jejím dresu se v prvním utkání představili především fotbalisté z juniorky. „Zápas se Znojmem ukázal trochu rozdíl v poločasech, v prvním jsme hráli o dotek míň, trochu přímočařeji, neztráceli jsme tolik balonů a měli jsme hodně centrovaných míčů do šestnáctky, od první minuty jsme si vytvořili hromadu šancí. Druhá půle byla trošku komplikovanější, měli jsme o jeden dotek víc a soupeř se dostával do šancí z našich chyb a velkého držení míče. Nebyla tam taková kvalita jako v první půlce," řekl brněnský trenér Svatopluk Habanec.

Znojemskému týmu po dvou remízách v přípravných utkáních vstup do Tipsport ligy nevyšel. „Začátek zápasu jsme zaspali. Konečný výsledek vyplynul z našeho přístupu. Nebyli jsme důrazní v defenzivě, špatně jsme komunikovali. Ale i v ofenzivě jsme působili špatně. Veselý nás vychytal, jinak mohl být výsledek divočejší. Brno nás přehrálo a vyhrálo zaslouženě, budeme se nad tím muset pozastavit a víc to rozebrat," uvedl znojemský kouč Radim Kučera.

Zbrojovka Brno – 1. SC Znojmo 5:1 (4:1)

Branky: 14. Litsingi, 27. Krejčí, 39. Litsingi, 45. Škoda (PK), 57. Přichystal – 34. Klíma

Žluté karty: 53. Buchta (Brno)

Střely: 16 (10) – 8 (4)

Držení míče: 57 % – 43 %

Zbrojovka Brno: Veselý – Štohanzl (46. Šural), Kijanskas (46. Vraštil), Pavlík, O. Vintr (46. Lutonský) – Polák (46. Buchta), Krejčí (46. Sedlák) – Litsingi (46. Přichystal), Škoda (46. Rybička), Ashiru – Růsek (46. Řezníček)

1. SC Znojmo: Doleček (62. Štěpanovský) – Cihlář, Holub (62. Kirschner), Javůrek (62. Helísek), Klíma (62. Frimmel), Mezlík, Motal, Odehnal (45. Svozil), Rapouch (62. Teplý), Šamánek, Urbančok