Schází posledních pět kol do konce letošní sezony nejvyšší české fotbalové soutěže. Zbrojovka je desátá a pod sebou má šest soupeřů s menším počtem bodů. Brňané jich nasbírali 28, zatím poslední tři přidali v pondělí po domácí výhře 2:1 nad Ostravou.

Vykročila Zbrojovka k jistotě záchrany? „Díky těm třem bodům se podle mě Brno stoprocentně udrží. Porážka by znamenala velkou komplikaci, vítězstvím udělalo rozhodující krok," myslí si bývalý prvoligový útočník a televizní expert Luděk Zelenka.

Jiný fotbalový odborník a bývalý brněnský trenér Vladimír Táborský ještě nabádá k obezřetnosti. „Vítězství pomůže. Brno zdolalo jeden z týmů, které také bojují o záchranu. Jenže nic není rozhodnuté, navíc Baník není měřítko, výkonem mě zklamal," povídal Táborský.

Ostrava po porážce také podala protest na rozhodčího Zbyňka Proskeho, že ji připravil o dvě penalty a chybně posoudil faul, po němž Zbrojovka srovnala. „U sudího jsem viděl chyby, ale rozhodně ne z jednostranného řízení. Taky měl písknout penaltu po zákroku na Traorého, faul na Švancaru před vyrovnáním si obhájí," sdělil Zelenka.

I podle jeho názoru stačí Zbrojovce k jistotě záchrany v posledních pěti kolech tři body. Ty může získat už v neděli, kdy hostí Mladou Boleslav. „Pokud Brno vyhraje, na devětadevadesát procent se zachrání. Věřím, že se udrží a stoleté oslavy budou v pohodě," připomněl výročí legendární brněnský záložník Vítězslav Kotásek.

Zbrojovka v posledních třech duelech vybojovala šest bodů, což dohromady nezískala za dvanáct předchozích utkání. Při vítězstvích nad Olomoucí a Ostravou už mužstvo vedl Ludevít Grmela, který nahradil odvolaného Petra Čuhela. „Nemyslím si, že změna měla tak velký vliv, šlo jen o tradiční šok efekt," mínil Táborský.

Zbrojovka pod Grmelovým vedením vstřelila čtyři branky a na třech měl výrazný podíl Petr Švancara, který po jeho příchodu usedl na lavičku. „Nejsem zcela objektivní, stejně jako lidem se mi líbí Švanciho styl. Když to trenér vysvětluje sázkou na větší bojovnost a může se opřít o výhru s Olomoucí, zní to logicky. Přesto považuju za chybu, že Švanci nehraje," upozornil Zelenka. „Sigmu porazilo Brno se štěstím, mohlo prohrát. Co předvádí bez Švancary, může stačit na druhou ligu, ne na první," podotkl.

Pět kol před koncem soutěže vypadá situace v boji o udržení bezvýchodně pro poslední České Budějovice. „Teď navíc hrají v Plzni. Druhý sestupující mi vychází z dvojice Hradec Králové Teplice," odhadoval Táborský.

Totožně vidí rozložení sil Zelenka. „Budějovicím nevěřím, druhý sestupující se tipuje těžko. Teplice nemají žádnou zkušenost v boji o záchranu a tam, kde teď jsou, se na jméno nehraje. Úplně v klidu však ještě nejsou ani Hradec s Baníkem," dodal.

Pět kol do konce
- 10. Zbrojovka Brno, 28 bodů: Mladá Boleslav, Dukla Praha, Sparta Praha, Příbram, Slovácko
- 11. Slovácko, 27 bodů: Hradec Králové, Liberec, Jihlava, Ostrava, Brno
- 12. Příbram, 27 bodů: Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, Brno, Liberec
- 13. Ostrava, 25 bodů: Příbram, Teplice, Dukla Praha, Slovácko, Jablonec
- 14. Hradec Králové, 24 bodů: Slovácko, České Budějovice, Příbram, Slavia Praha, Plzeň
- 15. Teplice, 23 bodů: Olomouc, Ostrava, Liberec, Sparta Praha, Mladá Boleslav
- 16. Č. Budějovice, 20 bodů: Plzeň, Hradec Králové, Slavia Praha, Jihlava, Olomouc

Pozn.: Se soupeři označenými kurzívou hrají mužstva na domácím hřišti.