Už jsme tady! pokřikovali brněnští fanoušci po úvodním hvizdu rozhodčího Jecha v prvním kole nejvyšší soutěže. Na hřišti Slovácka tak přivítali první ligu a důvod k oslavám jim dali také hráči, které přijeli podpořit. Zbrojovka zvítězila 1:0. „V prosinci jsme byli čtrnáctí ve druhé lize, teď jsme vyhráli na Slovácku v první lize. Musím se uklidnit vevnitř, abych neskákal do stropu. Domácí měli jen nakopávané balony, jinak jsem nic neviděl. Klobouk dolů, co předvedli kluci vzadu," pochválil brněnskou obranu kapitán Petr Švancara.

Povedenější vstup do obnovené premiéry v nejvyšší české soutěži si fotbalisté Brna nemohli přát. Po centru Zavadila vznikla v páté minutě před domácí brankou skrumáž, ve které se prosadil obránce Pernica a poslal Zbrojovku na hřišti Slovácka do vedení. „Truska (Jan Trousil – pozn. red.) mě celou dobu při standardkách držel, ale vymanil jsem se a hlavou se mi podařilo dostat míč do sítě," povídal spokojený střelec.

Chuť nováčka

Od začátku zápasu byl na brněnských hráčích patrný velký elán a hlad po nejvyšší soutěži. Většina prvního poločasu se odehrála na polovině Slovácka. V dalších šancích neuspěl aktivní kapitán Švancara, který nejprve střílel slabě, pak jeho pokus zblízka zblokoval stoper Košút. „Jsme rádi, že jsme vyhráli, pomohl gól v páté minutě, po němž jsme se zklidnili a mohli jsme hrát z obrany na brejky. Mrzí mě, že jsme tři čtyři z nich nevyužili. Musí nás ale těšit, že jsme Slovácko, které má velkou sílu v ofenzivě, nepustili do žádné vyložené brankové šance," uvedl brněnský kouč Petr Čuhel.

Ránu Šoljiče zastavil obránce a pěknou střelou z voleje se prezentoval také druhý brněnský forvard Jurdík, ale napálil míč pouze do brankáře Melichárka. Domácí zahrozili až v závěru poločasu, ovšem přímý kop z dvaceti metrů poslal Kerbr jen do hráčské zdi. Po centru Paška pak ještě v pokutovém území hlavičkoval brněnský kapitán Švancara nad branku.

I po přestávce začala Zbrojovka aktivněji, ale v poslední půlhodině si Slovácko vytvořilo tlak, seskupený val Brna však překonávalo velmi obtížně. Branku ohrožovali spíš hosté, tečovanou střelu poslal vedle brány střídající Senegalec Fall.

Soukup: Zbabělý výkon

Z vytažené hry Slovácka těžil útočník Švancara, který šel nejprve sám na brankáře Melichárka, ale neprostřelil ho. Vzápětí poslal schovanou ránu těsně vedle tyče. Fotbalisté Slovácka ještě v závěru tlačili, ale výhru Zbrojovce nesebrali. „Brno chtělo hrát, vytvářelo si šance, my jsme podali zbabělý výkon, takhle se nemůže sedmý tým loňské sezony prezentovat před domácími fanoušky. Ale nerozhodla pátá minuta, Brno mělo i další šance, po zásluze si odváží tři body. Zbrojovka byla lepší a my horší, máme důvod se zamyslet, jak budeme pokračovat dál," hřímal trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Slovácko neporazilo Brno ani na čtrnáctý pokus v řadě a poosmé nedalo gól. „Špatný zápas, výkon i výsledek, bez náznaku šance, nic. Bylo to katastrofa, dostaneme v páté minutě gól a je konec, je po nás. Neběhali jsme, neměli jsme přečíslení, nic překvapivého, všechno od obrany až do útoku vázlo. Švanci vyhrával hlavy, to mi hlava nebere," nechápal útočník Slovácka Libor Došek.

1. FC Slovácko – FC Zbrojovka Brno 0:1 (0:1)

Branka: 5. Pernica. Žluté karty: Kubáň – Kaufman. Střely na branku: 1:6. Střely mimo: 3:5. Rohové kopy: 1:6. Rozhodčí: Jech – Košec, Paták. Diváci: 6152

1.FC Slovácko: Melichárek – Reinberk, Košút, Trousil, Kubáň – Daníček (46. Trávník), Kerbr (58. Kovář), Volešák, Martykán – Kuzma (73. Lukáš), Došek.

FC Zbrojovka Brno: Doležal – Pašek, Pernica, Kaufman, Šoljić – Husár, P. Mezlík, Lutonský (87. Halaška), Zavadil – Jurdík (59. Fall), Švancara (90. Buchta).