Oba týmy už se urgentně potřebovaly chytit. Zbrojovka měla za sebou sérii šesti porážek v řadě, Znojmo v osmi kolech nejvyšší české soutěže ještě nevyhrálo. Nepříznivou sérii nakonec utnuli domácí brněnští fotbalisté. V souboji do té doby dvou nejhorších celků ligy zvítězili 2:0.

9. KOLO:
Zbrojovka Brno – 1. SC Znojmo 2:0 (1:0)
• Branky: 25. Pašek,
  54. Frejlach.
• Rozhodčí: M. Paták – Moláček, Hock.
• ŽK: Markovič – Reljič.
• Diváci: 4381.

• Brno: Hladký – Janotka,
  Schuster, Pernica, Buchta –
  Fischer – Pašek
  (71. Přerovský), Glaser
  (83. Hyčka), Frejlach, Skalák –
  Markovič (82. Kroupa).
  Trenér: Kotal.
• Znojmo: Drobisz – Mudra,
  Jonov, Odehnal, Cihlář – Lacko,
  Hnaníček (74. Hrošovský) –
  Helísek (46. Crnkič), Heinz
  (56. Nepožitek), Okleštěk –
  Reljič. Trenér: Kalvoda.

Po devátém kole tak poskočili na třináctou pozici. „Jsme rádi za tři body a že jsme odvrátili hrozbu pádu na poslední příčku. Konečně jsme taky neobdrželi branku. Věřím, že to bude odrazový můstek do dalších utkání," řekl brněnský kouč Václav Kotal, který vedl Brno ve ve druhé prvoligové bitvě.

To znojemský nováček už se dostal do velmi svízelné pozice, má jen tři body za tři remízy. „Pořád je ještě spousta kol před námi. V žádném případě jsme se nesmířili s tím, že spadneme," odmítal znojemský bek Jan Mudra.

Fotbalisté 1. SC opět doplatili na špatný první poločas. Už ve 25. minutě poslal do jejich sítě míč po rohovém kopu hlavou David Pašek. „Je to stále dokola. V kabině si řekneme, že budeme hrát aktivně a útočně. Deset minut to tak vypadalo, ale potom jsme zajeli do starých kolejí. Hráli jsme ustrašeně a čekali na ránu, kterou jsme dostali ze standardky. Přitom jsme se na chystali," litoval znojemský trenér Leoš Kalvoda.

Mrzel ho především přístup zkušených hráčů, nevýrazného bývalého reprezentanta Marka Heinze chtěl střídat už po prvním poločase. „Vsadil jsem na starší hráče a ti mě zklamali, nebyli vůdčí osobnosti. Musíme udělat něco jiného," pronesl Kalvoda.

Zbrojovka nastoupila bez zraněného Pavla Zavadila, jeho místo zaujal Petr Glaser, který letos nastoupil poprvé v základní sestavě a přihrál na první gól. „Utkání jsme zvládli dobře. Byli jsme lepší na balonu a zaslouženě vyhráli," těšilo Glasera.

Trenér Kotal nabádal brněnské hráče ke střelbě ze střední vzdálenosti a po jedné takové skóroval v úvodu druhé půle Tomáš Frejlach, jemuž vydatně pomohla teč stopera Yonova. „Trefil jsem balon docela prudce, takže teč znamenala zásadní změnu směru," hlesl autor branky.

Znojmo se o první vítězství v nejvyšší soutěži pokusí v sobotu opět v Brně s Mladou Boleslaví. „Jsem takový člověk, že dokud je šance, bojuju do konce. Pokud se hráči chtějí fotbalem živit, musí bojovat do poslední chvíle. Hrají i o sebe, mohou se zviditelnit," dodal Kalvoda.