Čáry a kouzla skoro jako z dílny amerického iluzionisty Davida Copperfielda viděli brněnští fotbaloví fanoušci v nedělním utkání s Příbramí. V brance Zbrojovky totiž v sedmnácté minutě čaroval domácí brankář Václav Hladký. Nejprve vytáhl parádní střelu příbramského Volešáka na břevno, poté vyrazil Slepičkovu dorážku hlavičkou a nakonec tygřím skokem vytáhl na brankové čáře Řežníčkovo doklepnutí.

A udržel tak pro Zbrojovku vítězství 1:0 a především tři důležité body v boji o prvoligovou záchranu. „Dvakrát jsem už viděl míč v brance, ale shodou okolností a i díky štěstí mě soupeři pokaždé trefili. Bylo to hodně těsné, protože tělo jsem měl už v brance, jen ruce byly před čárou," popisoval Hladký jeden z klíčových okamžiků zápasu.

Ten druhý přišel ještě předtím. Už v páté minutě dostal brněnský útočník Miroslav Markovič kolmou přihrávku na hranici ofsajdu. Míč si zpracoval, obhodil zkoprnělé obránce a svou první trefou po téměř půl roce otevřel skóre a rozhodl o vítězství Zbrojovky. „Zaspal jsem a nechal Markovičovi hodně prostoru. Byl jsem od něj moc daleko. Gól výsledek ovlivnil. Ale na druhou stranu jsme měli ještě dostatek času zápas zvrátit," řekl příbramský obránce Tomáš Zápotočný.

Úvodní rychlá branka domácím výrazně pomohla. „Když jde o důležité zápasy, taková situace často rozhoduje o výsledku. Příbram sem přijela především bránit, ale takto musela svou taktiku naprosto otočit a naopak my jsme mohli hrát ze zajištěné obrany," všiml si brněnský trenér Václav Kotal.

Pro ještě větší pojištění náskoku a k eliminování několika nebezpečných příbramských akcí proto sáhl o poločase i ke změně rozestavení. Původní trojici obránců rozšířil Pavel Košťál. „Jak jsme přešli na tento defenzivní systém, bylo to mnohem klidnější. Soupeř už nevěděl, co proti nám hrát," pochvaloval si poločasovou změnu brankář Hladký.

Diváci se po změně stran málem dočkali druhé branky, ale brněnští fotbalisté Roman Fischer ani Karel Kroupa v ještě vyloženější šanci selhali. „Je velká škoda, co dokázali zazdít. Jedna trefa nám dnes stačila, tak doufám, že si hráči schovali góly na další zápasy," uvedl Kotal.

Zbrojovka se úspěšně oklepala po týden starém výprasku 0:4 na Spartě, získala první jarní body a v tabulce poskočila na dvanáctou příčku s třemi body náskoku na patnáctou sestupovou pozici Ostravy. V následujícím utkání se Brňané představí v pátek na hřišti pátého Liberce.

Zbrojovka Brno – 1. FK Příbram 1:0 (1:0)

Branka: 5. Markovič. Rozhodčí: Hrubeš – Vlasjuk, Ratajová. ŽK: Schuster – Pilík, Hájovský. Diváci: 3962.

Brno: Hladký – Buchta, Schuster, Pernica – Šisler (79. Malík), Fischer, Zavadil (86. Kroupa), Lutonský – Skalák, Šumbera (46. Košťál) – Markovič. Trenér: Kotal.

Příbram: Hruška – Jugas (80. Kraut), Hájovský, Zápotočný, Mišůn – Pilík, Krbeček (77. Tarczal), Volešák, Zeman – Slepička (56. Stratil), Řezníček. Trenér: Čuhel.