Chyběla pouze nejzvučnější letní posila, navrátilec Jan Polák ještě řeší stěhování z Norimberku. Naopak se představil dvaadvacetiletý křídelní hráč s bosenským i srbským pasem Bojan Djordjič, který hrál ve Varnsdorfu či Táborsku. „Přijel na několikadenní stáž, chceme blíž poznat, zda pro nás do budoucna může být zajímavá další spolupráce," poznamenal šestačtyřicetiletý Habanec, který po sezoně vystřídal na lavičce Václava Kotala.

Blízko příchodu do Brna má talentovaný útočník Petr Rybička, který letos ve třetí lize v dresu Chrudimi vsítil 21 branek. „V jeho případě jsou jednání asi na nejposunutějším bodě, majitelé ho dořeší v nejkratší době. Věk a počet branek ho předurčují, aby hrál ligu," doplnil trenér.

O příchodu nových hráčů Zbrojovka intenzivně jedná. Mluvilo se například o olomouckém Janu Navrátilovi, který dal přednost Liberci, nebo teplickém Egonu Vůchovi. „V jeho případě se řešily nějaké problémy a zatím to nevypadá, že se Egon zapojí do přípravy," přiblížil asistent brněnského kouče Lukáš Přerost.

MLADÍCI Z HOSTOVÁNÍ

Do přípravy se zapojili také navrátilci z hostování Tomáš Weber, Jakub Přichystal, David Štrombach, Vlastimil Veselý, Jiří Janoščin, Boštjan Frelih, Jindřich Stehlík a Jan Sedlák, který doléčoval zranění. Hráče kouč poznává postupně. „Paměťově na tom nejsem špatně, ale jména budou ze začátku vždycky loterie. Do týdne je poznám," pravil Habanec.

Do pátku naordinuje svým svěřencům i třífázové tréninky včetně posilovny. V sobotu je čeká od půl šesté večer první přípravné utkání na hřišti třetiligového nováčka Blanska. V pondělí vyrazí tým na soustředění v Uherském Brodě. „Po něm dojde k prvnímu zužování kádru, druhý blok bude před odjezdem do Kaprunu," sdělil brněnský trenér. „Vidím na hráčích, že se chtějí ukázat v dobrém světle," potěšilo jej.

O šanci se rve také Jakub Šural, který po odchodu Pavla Košťála zabojuje o pozici ve středu obrany. „Když uvidím, že jsem třeba třetí stoper či na hraně sestavy, chci zůstat v Brně, Celou sezonu nemůžou odehrát dva tři hráči," vyhlížel člen reprezentační dvacítky.

Nový trenér se pokusí mužstvu vtisknout ofenzivnější pojetí. „Můj způsob hry spočívá v držení míče, ale nechci, aby se z toho stal fetiš, kdy držíme balon a nedáváme góly. Musí jít o přímou úměru. Tento tým se také naučil obrannou hru, které se nesmíme zbavit. Nemůžeme jen hrát hurá fotbal a nebránit," připomněl Habanec.

I proto na včerejším dopoledním tréninku hráči pilovali přihrávky. „Můžu jim dát běh na čtyřicet pět minut v lese, ale nedotknou se míče. Ve stejné zátěži lze udělat trénink na hřišti a dotknou se ho dvěstěčtyřicet­krát," nastínil svůj plán.

Zbrojovka už zná los podzimní části soutěže, kterou zahájí 30. července domácím utkáním s pražskou Slavií. Pak zamíří k nováčkovi do Karviné.

Rozlosování zápasů Zbrojovky Brno v podzimní části první fotbalové ligy
- 1. kolo, 30. července: Zbrojovka – Slavia Praha
- 2. kolo, 6. srpna: Karviná – Zbrojovka
- 3. kolo, 13. srpna: Zbrojovka – Teplice
- 4. kolo, 20. srpna: Liberec – Zbrojovka
- 5. kolo, 27. srpna: Zbrojovka – Slovácko
- 6. kolo, 10. září: Bohemians Praha – Zbrojovka
- 7. kolo, 17. září: Zbrojovka – Hradec Králové
- 8. kolo, 24. září: Dukla Praha – Zbrojovka
- 9. kolo, 1. října: Zbrojovka – Sparta Praha
- 10. kolo, 15. října: Jablonec – Zbrojovka
- 11. kolo, 22. října: Mladá Boleslav – Zbrojovka
- 12. kolo, 29. října: Zbrojovka – Jihlava
- 13. kolo, 5. listopadu: Zlín – Zbrojovka
- 14. kolo, 19. listopadu: Zbrojovka – Příbram
- 15. kolo, 26. listopadu: Plzeň – Zbrojovka
- 16. kolo, 3. prosince: Zbrojovka – Karviná

Přesné termíny zápasů a časy výkopů budou ještě upřesněné.