Shodou okolností při porážce 0:1 ve středu Čech nesrazila Zbrojovku standardní situace, ovšem domácí z nich pokaždé hrozili a obrana Brna připomínala chaos.

Čtyři góly

Jenže všechny čtyři branky do sítě Zbrojovky v předchozích kolech padly z přímých či rohových kopů. „Na standardkách pracujeme pořád. Ostrava i Boleslav je zahrávaly kvalitně. Není to jen o tréninku, musíme jich dělat co nejméně," upozorňuje brněnský kouč Petr Čuhel.

Na mysli má především zbytečné fauly v okolí pokutového území. „Pokud hráč nestíhá, fauluje a my jsme tak často řešili pozdní vracení do obrany. Spousta standardek byla zbytečná, toho se musíme vyvarovat," přeje si Čuhel.

Ve vápně se projevuje také špatná komunikace při přebírání hráčů. „Musíme víc mluvit mezi sebou. Snažíme se, ale jsme mladý tým, není to u nás o jednom hráči, který ostatní ořve," podotýká Brabec.

Při standardních situacích hodně záleží na brankáři, který si chodí pro dlouhé centry. Jenže brněnský Radek Petr při výbězích působí značně nejistě a míče mu vypadávají.

Proto v nedělním utkání s pražskou Duklou, které začíná v pět hodin odpoledne, před ním možná dostane přednost zkušenější Martin Doležal. „Pokud to nejdřív neřeknu jim, nechci otázku brankářů komentovat," hlásí Čuhel.

Trenér Zbrojovky nově postrádá také zraněného útočníka Milana Halašku, místo něhož nejspíš posune na hrot Pavla Mezlíka a pozici v záloze zaujme Petr Glaser.

V podobě jedenácté Dukly přijede na hřiště šestého Brna remízový král. Nerozhodných výsledků posbírali Pražané ve dvanácti kolech už sedm. „Tolik remíz ukazuje, že mohou hrát s každým. V některých zápasech měli smůlu. Dukla předvádí kombinační atletický fotbal, venkovní hra na brejky jim sedí víc než duely doma. Pro nás je dobré, že chce hrát fotbal. My k tomu přidáme nasazení a doma půjdeme za vítězstvím," slibuje Čuhel.

Jenže Dukla taky potřebuje zabrat. „Brno díky několika dobrým výsledkům získalo patřičné sebevědomí a hraje v klidu. Nám body utíkají mezi prsty a nejedeme tam s jiným cílem než nějaké přivézt," říká trenér Dukly Luboš Kozel.

Akce pro diváky:

Pivovar Gambrinus dodal Zbrojovce pro utkání s Duklou 3000 voucherů, za něž návštěvníci obdrží druhé pivo zdarma v akci 1+1. Prvních 500 návštěvníků zápasu dostane speciální voucher, který uplatní přímo na stadionu, dalších 2500 diváků si pak může dát druhé pivo zdarma v několika restauracích: Racek na Palackého třídě, Kénik na Vodově, Severka na Tučkově a Plzeňský dvůr na Šumavské. Všichni návštěvníci utkání, kteří se u pokladny prokáží platným dokladem o studiu na vysoké škole, mají vstup za třicet korun do sektorů R, S a T. Čestný výkop zápasu provede bývalý profesionální mistr světa v boxu organizace WBO Lukáš Konečný.