Běsnění dvou stovek nespokojených brněnských příznivců, konec trenéra Reného Wagnera na lavičce Zbrojovky a smiřovaní s odvátím postupových ambicí. Jasná porážka 0:3 ve Znojmě završila děsivých deset druholigových kol Zbrojovky po sestupu z nejvyšší soutěže.

V neděli od tří hodin odpoledne se oba jihomoravští rivalové setkají ve zcela opačné roli. Po 23 kolech soutěže patří Znojmu jedenáctá pozice pět bodů od sestupového pásma, zatímco Brno se drží na šesté příčce devět bodů za druhými Bohemians Praha. „Dodnes mě mrzí podzimní duel ve Znojmě. Doufám, že návštěva bude atakovat rekord sezony a lidem se odvděčíme výhrou,“ přál si brněnský kapitán Petr Švancara.

Odplata za podzimní souboj znamená velké lákadlo pro celou kabinu Zbrojovky. „Podtext derby i výsledek prvního duelu nám dodávají větší motivaci. Chceme zvítězit. Soupeř ale hraje dobrý ofenzivní fotbal a podle mého názoru mu venkovní zápasy vyhovují víc než hra do plných na domácím hřišti,“ uvažoval brněnský trenér Petr Čuhel. „Má vhodné typy na jednoduchou hru a brejky. Nebezpečný je útočník Vašíček, který na jaře vytvořil dobrou dvojici s Rolincem. Znojmo má i kvalitní standardky, které zahrává kapitán Yonov,“ analyzoval soupeře Čuhel.

Zbrojovka oplývá úspěšnou bilancí, porážku už neokusila v posledních devíti zápasech, navíc se do sestavy vrací zkušené duo Koloušek – Šíma. „Ještě nevím, jestli nastoupí už od začátku zápasu,“ sdělil Čuhel, jehož trápí pouze drobné potíže Lutonského.

Čtyři kola bez výhry

Zato Znojmo čeká na výhru čtyři kola, v nichž si připsalo pouze dva body za remízu. „Proč bychom neměli špatnou sérii zlomit právě v Brně?“ ptal se gólman Vlastimil Hrubý, který do týmu 1. SC zamířil právě ze Zbrojovky.

Brněnskou minulost má také záložník Tomáš Okleštěk a trenérskou kariéru startoval v největším moravském městě kouč Bohumil Smrček. „Na Srbskou se hodně těším, deset let jsem tam hrál za Královopolskou strojírnu a jako asistent Karla Večeři jsem tam zažil krásné zápasy třeba v Intertoto Cupu. Věřím, že si lidé užijí pěknou společenskou událost,“ uvedl Smrček.

Tomu budou v neděli scházet vykartovaný Hnaníček a zraněný Mička. „Zbrojovka je nahoře a velký favorit. V organizaci a disciplíně se výrazně zlepšila. Budeme se snažit prodat, co v nás je a domácí potrápit. Máme něco připraveného,“ dodal tajemně Smrček.