Zbrojovka z minima šanci vytěžila dvakrát vyrovnání, přesto jí ani dvě branky venku k bodům nestačily. „Rozhodl třetí gól, který jsme dostali pět minut před koncem. Připravovali jsme se na podobné situace, přesto přišla po centru Zemana hlavička a gól. Pokud nebudeme schopní pokrývat takovéto situace, nemůžeme uspět," zlobil se brněnský trenér Václav Kotal.

Právě znovuzrozený příbramský záložník Martin Zeman měl hlavní podíl na porážce Zbrojovky. Jednu branku vstřelil z penalty, na další dvě přihrál. „Nadřeme se venku na dva góly a k bodovému zisku to nevede. Víme, že mají nebezpečného Zemana, přesto jeho přihrávky nepohlídáme," mrzelo Kotala.

Rozhodující trefa přišla v 86. minutě, po Zemanově rohu poslal na branku nechytatelnou hlavičku Pavel Fořt. „Když má Martin balon, dívá se a ví, jak nabíháme. Jsem rád, že to tam takhle spadlo. Brno je těžký soupeř a byli jsme šťastnější," usmíval se autor vítězné trefy.

Vytáhlý útočník přitom byl na trávníku sotva pět minut. „Zrovna když jsem na lavičce řekl, že už nás hosté vůbec neohrožují, podruhé vyrovnali. Poslali jsme tam Fořta, a to rozhodlo. Strašně moc mu děkuju," oddechl si příbramský kouč Pavel Tobiáš.

Jeho svěřenci většinu utkání soupeře tlačili, ale předváděli nemohoucnost v koncovce. Oba týmy daly první gól ze standardní situace. Po necelé půlhodině odvrátila brněnská obrana centr Zemana jen k Suchanovi, který zamířil k tyči. V závěru půle zase přímý kop kapitána Zbrojovky Zavadila přizvedl pod břevno vlastní sítě Bednář.

Příbram se po přestávce tlačila za výhrou a střeleckou bídu zlomila až díky pokutovému kopu. Zákrok hostujícího Slančíka na Mareše potrestal z penalty Zeman. „Dostáváme strašně laciné góly. U prvního měl Standa Vávra na noze odkop, místo toho si míč chce zpracovat, hráč za ním mu jej sebral a skóroval. Penaltu jsem z lavičky neviděl, ale opět jí předcházela chyba," štvalo Kotala.

Brno utkání nezabalilo, čtvrthodinu před koncem si Hyčka narazil míč s Paškem a vyrovnal. Jenže Fořt strhl vítězství na stranu Středočechů. „Jeden z Hyčkových úkolů bylo nenechat Zemana centrovat," podotkl Kotal.

Zbrojovce před posledním kolem, v němž v sobotu přivítá Jablonec, patří dvanáctá příčka. Příbram si upevnila páté místo a pokud Baumit ve středu vyhraje finále poháru, zahrají si Středočeši Evropskou ligu. „Ve finále poháru budeme fandit Jablonci, ale ať to dopadne jakkoli, musíme sezonu hodnotit jako úspěšnou," dodal Tobiáš.

29. kolo první fotbalové ligy:

1. FK Příbram – Zbrojovka Brno 3:2 (1:1)

Branky: 27. Suchan, 68. Zeman z pen., 86. Fořt – 45. Zavadil, 75. Hyčka. Rozhodčí: Hrubeš – Paták, Kotík. ŽK: T. Pilík – Slančík.

Sestavy:

Příbram: Kelemen – Matějů (81. Fořt), Hájovský, Zápotočný, Divíšek – Nitrianský (66. Mareš), Suchan, T. Pilík, Hnaníček, Zeman (89. Tregler)- Bednář. Trenér: Tobiáš.

Brno: Melichárek – Pašek, Jugas, Košťál, Lutonský – Zavadil, R. Buchta – Vávra (81. Čtvrtníček), Malík (68. Moukanza), Sýkora – Slančík (68. Hyčka). Trenér: Kotal.