Přestože se utkaly nejlepší a nejhorší tým podzimní části celostátní soutěže, viděli diváci vyrovnaný duel. „Venkovní zápasy v malém fotbale jsou hodně ošidné, může se ztratit kdekoliv, ale přistoupili jsme k utkání poctivě. Řekli jsme si, že by byla škoda ztratit zrovna v Příbrami. I když jsme prohrávali, nic jsme nebalili a nakonec to urvali,“ pronesl brněnský kapitán Tadeáš Zezula.

Domácí ustáli prvotní tlak favorita a ve 22. minutě je poslal do vedení František Belej. „Řekli jsme si před zápasem, že hodně záleží na nás, jaký si duel uděláme. Chtěli jsme na Příbram vletět a rozhodnout co nejdřív, nakonec to dopadlo obráceně. Z brejku jsme dostali gól a museli jsme dotahovat. Domácí bojovali, udělali jsme si zápas těžší, než jsme měli. Mohli jsme rozhodnout dřív,“ popsal Zezula.

MSK Břeclav. Ilustrační foto.
Rozhodla produktivita. Souboj Jihomoravanů ovládla Břeclav

Příbramské vedení vydrželo do konce poločasu. „Na poslední chvíli jsme zase po dlouhé době lepili sestavu, měli jsme hodně omluvenek a sháněli kluky. První poločas jsme přesto s Brnem odehráli super směrem dozadu, strašně zodpovědně, což vyústilo ve vedení, takže za nás bomba poločas. Jenže nastoupíme do druhé půle a dostaneme hned na 1:1,“ mrzelo příbramského útočníka Jakuba Tošovského, který na úvodní branku nahrál.

Brno srovnalo dvě minuty po přestávce zásluhou Zezuly, ale ve 35. minutě domácí zase odskočili po brance Tošovského. „Povedlo se nám jít znova do vedení a co si budeme nalhávat, kolikrát a které týmy budou nad Brnem dvakrát vést? Gól na 2:2 byl strašně sporný a stojím si za tím, že míč nepřešel čáru, protože jsem u toho stál blízko. Rozhodčí ho uznal, takže jde o tvrzení proti tvrzení,“ litoval Tošovský.

Brněnskou branku ze 37. minuty sudí připsal Bohumíru Doubravskému a hned za tři minuty poslal Jihomoravany poprvé do vedení Patrik Levčík. Deset minut před koncem pak uviděl červenou kartu Tošovský. „Oslabil jsem mančaft na pět minut, místo abychom do nich tlačili. Nebylo jisté, že Brňané dají čtvrtou branku, nebo že naopak gól nevstřelíme. Mrzí mě, že jsem mančaft oslabil. Přesilovku jsme ubránili, dostali jsme gól potom. Musím říct, že to je pro nás smolné, na druhou stranu Brno vyhrálo asi zasloužené, kvalitu individualit má vyšší,“ uznal příbramský hráč.

Marek Kvapil
Smrtící zbraň Bílých Tygrů? Rychlík Marek Kvapil

Brněnská pojistka přišla až po vypršení přesilovky. „Věřil jsem, že rozhodneme v power play, jenže nám střely létaly hodně kolem tyček i gólman něco pochytal. Nakonec je hlavní výhra. Třeba za týden s Mostem to tam napadá,“ uvedl brněnský zadák.

Ten figuruje jako autor první i poslední branky vítězů. „Musím se přiznat, že jsem dal jen jeden gól a druhý mi byl nepravdivě přiznán, ale už ani nevím, kdo ho dal. Když jsem to viděl v zápise, rychle jsme ho podepsal, protože se ještě snažím dohnat Paděca a musím začít takhle,“ narážel Zezula v nadsázce na nejlepšího superligového střelce Ondřeje Paděru z Blanenska.

Příbram po prvním jarním kole zůstane přikovaná u dna tabulky. „Možná kromě Brna a Blanenska, i když s ním se nám kolikrát hraje líp, bychom tentokrát jiné týmy porazili. Odehráli jsme utkání dobře na to, v jaké jsme nastoupili sestavě a nesešlo se nás dost jako vždycky poslední půlrok. Když jsme však mohli jít do nějakého tlaku proti Brnu, něco se stalo, nejprve přišlo zranění Havelky ve hře, pak moje červená. Musíme hledat jenom pozitiva a věřím, že na posledním místě po sezoně neskončíme,“ zadoufal Tošovský.

Příbram – Brno 2:4 (1:0)
Branky a nahrávky: 22. Belej, 35. Tošovský – 32. Zezula (Klimeš), 37. Doubravský, 40. Levčík (Presl), 55. Zezula (Klimeš). Rozhodčí: Růžička – Šťástka. ŽK: J. Mezera – T. Prokeš, Dobšíček. ČK: 50. Tošovský (Příbram). Diváci: 10.
Příbram: Hynek Holan – Lukáš Havelka, Jakub Tošovský, Dominik Hloušek, Michal Pinc, Lukáš Ric, Ondřej Drašnar, Patrik Junek, Jan Mezera, František Belej, Martin Polák, Marek Branžovský, Tomáš Ťapaj, Lukáš Rom.
Brno: Dominik Kunický – Jakub Dobšíček, Bohumír Doubravský, Milan Klimeš, Michael Kršák, Patrik Levčík, Dominik Moučka, David Presl, Tomáš Prokeš, Tadeáš Zezula.