Fanoušci si v posledních sezonách zvykli, že je jména nových hráčů nenadchla. Jenže to není případ Magery. Pětatřicetiletý urostlý forvard odehrál v nejvyšší soutěži 253 utkání a vstřelil 59 branek, čtyřikrát oblékl dres reprezentačního áčka. „Jsem hodně rád, že jsme ho získali. Magy je výborný hráč a pro nás obrovské plus, že jsme ho udělali do Brna. Jsme schopní opřít o něj sklepávání balonů, fantasticky hraje tělem, má výborné zakončení a obrovské zkušenosti. Takového útočníka jsme si představovali,“ liboval si brněnský kouč Roman Pivarník.

Magera po šesti letech opustil Mladou Boleslav, kde nosil kapitánskou pásku, a na dva roky se upsal druholigovému Brnu. „Měl jsem v Boleslavi smlouvu ještě na rok, ale Brno mi nabídlo o rok delší. V pětatřiceti letech člověk přemýšlí jinak, než kdyby mi bylo sedmadvacet. Zbrojovka měla minulou sezonu smůlu, chyběly jí góly, i když si šance vytvářela. Patří do ligy a věřím, že za rok tam zpátky bude,“ prohlásil Magera.

Agata Skibová.
Posila na smeč. Do Králova Pole míří Polka Agata Skibová

V minulém ročníku nejvyšší soutěže naskočil do 21 utkání, ale jen sedmkrát v základní sestavě. Vstřelil tři branky. „V poslední době jsem nastupoval v Boleslavi na posledních patnáct, dvacet minut. A ve třiceti pěti letech se pořád cítím užitečný, chci hrát od začátku a pomoct,“ uvedl forvard.

Zbrojovka v něm získala také lídra, který se ujme vůdčí pozice. „Lukáš ví, jaké máme ambice a jaká bude jeho role, to ho motivovalo, a proto je tady,“ pravil sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár.

Brněnský klub plánuje přivést minimálně ještě dva hráče, ale patrně se nedomluví s ofenzivním záložníkem Tomášem Mičolou, který je zraněný. „Nemůžeme si dovolit vzít hráče, který není zdravý, čas hraje proti němu,“ sdělil Pivarník.

V sobotu od čtyř hodin odpoledne nastoupí brněnský celek v Nitře a patrně nasadí také třiadvacetiletého slovenského středopolaře Damiána Bariše, který přišel ze Zlatých Moravců. „To je hráč, se kterým počítáme do základní sestavy. Věkem je na spodní hranici střední generace, pravidelně hrál slovenskou ligu a prošel dobrou školou v Trenčíně, kde se klade obrovský důraz na techniku a práci s míčem, dynamiku,“ přiblížil Pivarník.

Profil Lukáše Magery
Lukáš Magera začínal s fotbalem v Dolním Benešově, odkud ve dvanácti letech přešel do Baníku Ostrava. V jeho dresu si v sezoně 2003/2004 odbyl prvoligový debut, a to na hřišti Sparty. První gól vstřelil v témže roce v Blšanech, celkově naskočil do 14 zápasů a na konci ročníku mohl oslavit ligový titul. Vyjma půlročního hostování na Kladně působil v Ostravě až do léta 2008, kdy ho zlákal rumunský Temešvár. Do sbírky trofejí přidal rok po titulu ještě národní pohár.

Při rumunské anabázi nasázel Magera 21 branek za tři roky, následně přešel do anglického Swindonu. Poté krátce působil znovu v Ostravě a od léta 2012 byl součástí mladoboleslavského týmu. V barvách středočeského klubu odehrál 130 ligových zápasů a vsítil 35 branek, celkově má tak na kontě 59 ligových tref. Dvě z nich proti Zbrojovce.

Góly střílel i v Evropské lize, podruhé si sáhl na národní pohár a nakoukl také do reprezentace. Debutoval v létě 2009 proti Maltě, poté naskočil do tří dalších zápasů, včetně kvalifikačního utkání proti Skotsku během bitvy o EURO 2012. Ještě předtím nastupoval také za "jednadvacítku", v jejímž dresu vstřelil dva kvalifikační góly.

Na snímku Tomáš Polách.
Bývalý záložník Zbrojovky Polách: Hned vidím, co jsem v televizním studiu spletl