Velké role nové trávy vypěstované v Holandsku kladou od poloviny týdne dělnici na hřiště fotbalového stadionu ve znojemském Horním parku. Hrací plocha, s již položenými drenážemi a vytápěcím systémem, má být hotová do konce týdne.

O dotacích na celou obnovu stadionu zatím stále rozhodují ministerští úředníci. „Do konce týdne bude nový trávník na stadionu hotový. Položené jsou samozřejmě už i drenáže a systém vytápění. Pokud jde o kotelnu, již jsme vybrali dodavatelskou firmu. Podpis příslušné smlouvy očekáváme v nejbližších dnech," sdělil technický manažer znojemského fotbalového klubu Karel Hodák.

Jak dodal, hotová jsou i výběrová řízení na ostatní části modernizace stadionu na požadované parametry pro nejvyšší fotbalovou soutěž. „Podepsané nebo před podpisem jsou i příslušné smlouvy, ať už jde o nové osvětlení, nebo tribuny," dodal Hodák. Na rozšíření tribuny a zejména modernizaci zázemí má firma začít pracovat počátkem ledna.

Postup prací na stadionu i jednání o získání nezbytných dotací se zájmem sleduje bývalý plavecký olympionik a nynější opoziční zastupitel Květoslav Svoboda. „Oceňuji, že práce jde dělníkům od ruky, za pět týdnů má stadion nový trávník. Přesto mě pořád zajímá, jak to bude s dotacemi. Už proto, že se na to pořád lidé ptají i mě. Zastupitelstvo schválilo, že se město bude na investici podílet nejvýš deseti miliony korun. A kdyby mělo přijít na nejhorší, tak tyto peníze budou stačit sotva právě na trávník," uvažoval zastupitel.

Podle starosty Vlastimila Gabrhela fotbalisté a představitelé města stále jednají s ministerstvem financí. „Podali jsme čtyři žádosti o dotace, jejich nositelem je především občanské sdružení I. SC Znojmo mládež. Město plní roli určitého garanta, " sdělil starosta na nedávném jednání zastupitelům v reakci na Svobodův dotaz.

Jak dodal, ministerstvo si vzalo na posouzení žádostí a rozhodnutí o nich určitý čas. „Jednání stále pokračují, komunikace se účastním i já. Ministerstvo mělo požadavek, aby trávník včetně rozvodů byl hotový do poloviny prosince," dodal starosta.

Podle manažera Hodáka pokračují jednání nadějně. „Zrovna v úterý jsme byli v Praze, mluvili jsme mimo jiní s předsedou Fotbalové asociace České republiky a ten nám sdělil, že by všechno mělo dobře dopadnout," ujišťoval Hodák.

Podle zastupitele Svobody je velmi důležité, aby peníze na opravu měli žadatelé včas jisté. „Lidé kolem fotbalu dokázali postupem do první ligy něco podobného, jako kdysi pan Vlasák s hokejem. Jejích úspěchy přináší Znojmu dobré jméno a přitahují zájem. O to horší by bylo, kdyby obnova zůstala nedokončená, nebo po ní zůstaly finanční problémy," varoval zastupitel.

Znojemští fotbalisté si před letošní sezonou vybojovali postup do nejvyšší národní soutěže. Podzimní domácí zápasy ovšem hráli v Brně, protože znojemský stadion neměl parametry pro příslušnou licenci. Fotbalové řády předepisují například právě vyhřívaný trávník, umělé osvětlení, větší tribuny a lépe vybavené zázemí. Obnova má stát přes padesát milionů.