Liberecké vedení zařídil tři minuty po startu druhého poločasu David Pavelka. Trvalo ale jen deset minut. „Můj gól nás dostal až moc nahoru a najednou jsme zase hráli bohorovně. Všechny branky jsme si víceméně dali sami," litoval střelec Severočechů.

Po vyrovnání Crnkiće dostal Znojmo do vedení Tomáš Cihlář, který se i přes svou menší postavu prosadil hlavičkou. „Za druhý poločas jsme si vítězství zasloužili. Nešťastný obdržený gól byl asi tím momentem, který nás nakopl," říkal po utkání. Vstřelená branka byla jeho premiérová v první lize „Kolik za ni zaplatím nevím. Zatím jsem neměl důvod to zjišťovat."

Místo, aby v závěru hosté útočili a snažili se smazat jednogólovou ztrátu, úřadoval domácí útočník Václav Vašíček, který definitivně zlomil liberecký odpor. Pojistku na vítězství Jihomorovanů vstřelil v 86. minutě po neobvyklé situaci. Brankář Kovář rozehrával po malé domů, znojemský útočník se skluzem vrhl pro míč a následně ho snadno ze dvou metrů poslal do sítě. „Nepamatuji si, že bych už takový gól vstřelil. Snad někdy v žáčcích," vzpomínal Vašíček, který v nastavení přidal ještě jednu branku.

Znojemské ostrostřelbě ve druhém poločase předcházela bouřka, kterou v kabině rozpoutal kouč Kalvoda. „Přiznám, že v šatně létaly i nějaké věci. Ale to k tomu patří. Snad si už nepamatuji přestávku, kdy bych neřval," usmíval se trenér. Variantu preventivní bouřky v kabině už před zápasem ale vylučuje. „To bych ještě někoho zranil," smál se.

Liberec nastoupil do utkání vinou zranění v kombinované sestavě. Na hrotu útoku zaskakoval obvykle krajní obránce Fleišman. „Při naší současné marodce jsme vlastně ani neměli jinou možnost," pokrčil rameny trenér David Vavruška.

Znojmo se díky třem bodům odlepilo z předposledního místa tabulky, je si však dobře vědomé, že k záchraně ještě vede daleká cesta. „Dneska se povedl jeden krůček. Ještě nás ale čekají další zápasy, které musíme vyhrát. Situaci se stadionem neřešíme, na nás je zachránit ligu na hřišti," upozornil Cihlář na fakt, že stále není jisté, jestli by Znojmo i při sportovní záchraně v první lize mohlo v nejvyšší soutěži pokračovat.

Zatímco domácí se přiblížili k záchraně, Liberci se vzdálil postup do evropských pohárů. „Když se podívám na to, jak momentálně vypadá náš kádr, tak se ptám, jestli má o Evropskou ligu vůbec cenu bojovat. Museli bychom vytvořit tým, který zvládne dvě soutěže. Dnes nejsme schopni zvládnout ligové utkání," netajil rozladění Vavruška.

27. kolo první fotbalové ligy:

1. SC Znojmo – FC Slovan Liberec 4:1 (0:0)

Branky: 59. Crnkić, 62. Cihlář, 86. a 90+2. Vašíček – 49. Pavelka

Rozhodčí: Proske – Paták, Pospíšil.

ŽK: 20. Reljić, 38. Zeba – 9. Coufal, 52. Pokorný, 90. Bubnik.

Diváci: 875.

Znojmo: Hrubý – Hříbek, Buchta, Hnaníček ©, Mudra – Cihlář (74. Gál-Andrezly), Zeba (80. Haurdić), Crnkić, Lacko, Reljić (89. Stáňa) – Vašíček.Trenér: Kalvoda

Liberec: Kovář – Coufal, Rajnoch, Pimpara, Pokorný – Obročník (84. Bouška), Pavelka, Kolár, M. Jarolím ©, Frýdek (88. Novotný) – Fleišman (58. Budnik). Trenér: Vavruška

DAVID NEKVIDNA