Když tým nastřílí osmnáct gólů a polovinu z nich zaznamenají tři fotbalisté, není na tom nic špatného. Ale když všichni tři klub opustí? To s sebou nese velké problémy. A právě s nimi se muselo v zimní pauze první fotbalové ligy poprat vedení 1. SC Znojmo.

Naopak druhý jihomoravský účastník, brněnská Zbrojovka, soupisku oproti předchozím rokům ustálil a rozšiřoval konkurenci v kádru. Jak zimní změny dopadly na obě mužstva, se ukáže už za necelý týden, kdy se oběma rozjede nejvyšší domácí soutěž.

Znojemský nováček řešil vážné problémy především v ofenzivě. Její síla se smrskla na polovinu, když mužstvo přišlo o záložníky Radima Nepožitka s Patrikem Hrošovským a útočníka Tomáše Oklešťka. „Jedná se o složitou situaci," uznal sportovní ředitel konkurenční Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Posledně dva jmenovaní hráči opanovali střelecké tabulky desátého týmu soutěže se čtyřmi trefami. „Ztratili jsme hodně gólů. Na druhou stranu jsme udělali kroky, které mají ztrátu Hrošovského s Oklešťkem nahradit," uvedl trenér 1. SC Leoš Kalvoda. Na mysli má příchod dvojice zahraničních posil.

Bosenský ofenzivní záložník Anes Haurdič ovládl se šesti brankami v přípravě týmovou tabulku střelců. „Znamená velký příslib. Měl sice herní výpadek, ale v poslední době se dostává do formy, jeho výkon roste," pochvaloval si Kalvoda přínos jablonecké posily.

Druhý cizinec Lamine Diarrassouba z Pobřeží slonoviny přišel až před týdnem. Jeho boj o místo na hrotu útoku s Václavem Vašíčkem ale na chvíli oddálí zraněná ruka. „Oba jsou podobné typy góloví fotbalisté silní v osobních soubojích s výborným výskokem," popsal je spoluhráč ze zálohy Radek Buchta.

Definitivně už padla možnost příchodu Martina Fenina. „Jedná se o výborného fotbalistu, ale už jsme na něj nemohli čekat," naznačil kouč.

Mezi útočné žolíky Kalvodova celku může patřit v přípravě čtyřgólový Nermin Crnkič. Jenže… „Dostává se do šancí, ale svou zbrklostí a divokostí je neproměňuje," krčil rameny trenér, kterému oproti podzimu zůstala kompletní obrana.

Bez velkých změn vstoupí do jarních bojů Zbrojovka. Dvanáctý celek tabulky pouze ukončil spolupráci s obráncem Martinem Husárem a záložníkem Tomášem Frejlachem.

Oba ke konci podzimu téměř nenastupovali. „Zatímco před půldruhým rokem po postupu do první ligy jsme mohutně propouštěli, teď máme konkurenceschopné mužstvo, které jsme konsolidovali. Nyní se zaměřujeme pouze na zvýšení konkurence na jednotlivých postech, ale ne formou milionových nákupů," řekl sportovní ředitel Kudela.

V duchu toho přivedla Zbrojovka čtveřici nadějných fotbalistů. „Potřebovali jsme posílit hlavně na levé straně, kde o místo zabojují Keresteš a Šumbera. Do útoku přišel talent Dolný, který si svými výkony řekl o šanci. Záleží jen na něm, jestli ji využije," doplnil klubový šéf.

Znojmo vstoupí do jara sobotním zápasem s Jihlavou v brněnském azylu. Zbrojovka začne až v pondělí na hřišti vedoucí Sparty Praha.

Zimní přesuny ve Znojmě a Brně
1. SC ZNOJMO

Odchody:
Tomáš Okleštěk (útočník) ⇒ přestup do Jablonce; podzimní čísla (zápasy/minuty/ góly): 15/1193/4
Patrik Hrošovský (záložník) ⇒ konec hostování z Plzně; podzimní čísla: 14/671/4
Radim Nepožitek (záložník) ⇒ konec hostování z Olomouce; podzimní čísla: 14/1185/1
Václav Tomeček (záložník) ⇒ konec hostování z Olomouce; podzimní čísla: 9/91/0
Dominik Simerský (obránce) ⇒ konec hostování z Jablonce; podzimní čísla: 3/92/0

Příchody: Anes Haurdič (záložník), Peter Gál-Andrezly (záložník), Lamine Diarrassouba (útočník), Erik Liener (záložník).

ZBROJOVKA BRNO

Odchody:
Tomáš Frejlach (záložník) ⇒ konec hostování ze Slavie; podzimní čísla: 7/476/1
Martin Husár (obránce) ⇒ ukončení smlouvy; podzimní čísla: 10/574/0

Příchody: Miroslav Keresteš (obránce), Šimon Šumbera (záložník), Jozef Dolný (útočník), Jan Malík (obránce).