„Ještě že jsem prodal rodinný domek. Nedovedu si představit, že bych třeba sekal trávu. Dokonce jsem si sehnal telefon na pošťačku, abych na doporučený dopis nestál frontu a donesla mi ho k autu. Jak říká Karel Jarůšek, jsem starý chytrák," neztrácí humor čtyřiatřicetiletý kapitán Zbrojovky.

Jak snášíte diagnózu?

Jsem z toho smutný. Byl jsem na ligu od začátku nadržený, docela se mi dařilo a teď vše vygradovalo, protože se vede i Zbrojovce a klub se někam zvedá. Začali vnímat i Brňáci, že Zbrojovka bude dobrá. Mrzí mě, že u mě se to teď pozastavilo, ale soustředím se na to, abych byl zdravý co nejdřív. Dokonce mi volal pan Přeček (majitel klubu – pozn. red.), že zkusíme nějaký přístroj v Praze, který může můj návrat urychlit. Děláme všichni vše proto, abych letos ještě nějaké kolo stihl. Jsem zklamaný, navíc to bolí jak sviňa. Nejde ani pořádně ležet…

Takže o odpočinku na kanapi se mluvit nedá?

Relax to není. Ani v televizi ráno nic není, dévédéček moc nemám. Takže se těším, až bude půl třetí a vyzvednu děti. Jsem věčný pozitivář,na světě se dějí horší věci. Věřím tomu, že se dám dohromady a bude to dobré.

Ve svém stavu ovšem s dětmi moc skotačit nemůžete…

Děti mi pomáhají, jsou hodné, i když mají tři a pět let, opatrně vedle mě leží. Trochu je teď šidím pohádkami, spolu nesportujeme, snažím se, aby dodržovali koníčky. Daneček se ve mně vidí, má ve mně takovou osobnost, která se teď na něj dívá na tréninku. Mám dobrou zprávu pro Zbrojovku, protože nastoupil do přípravky a má výbornou levou nohu. Jsem z něho nadšený a jako táta dětmi samozřejmě žiju, malá tancuje.

A máte čas na odpočinek?

Mám opravdu klid, snažím se ležet, nic nedělám. Byla by bomba, kdyby se mi návrat podařil do šesti týdnů. Problém může být s kondicí, takže jakmile to půjde, začnu aspoň šlapat na kole. Taky mívám někdy potíže s váhou, umím přibírat a Vánoce jsou důkaz.

Obáváte se, že z vás po pauze bude cvalík?

Váhu si musím hlídat, ale jsem profík. Jsem v tom pozitivní a věřím, že dvě kola můžu dát. Všechno závisí na rentgenu a cédéčkách. Cétéčko ukázal, že jsem celkově zdravý, ploténky a vše mám v pořádku, za což jsem v mých letech taky rád. Doufám, že mě pauza v ničem brzdit nebude, i když si nedokážu vysvětlit svá nefotbalová zranění…

Narážíte na angažmá ve Slovácku?

Tam jsem si zlomil prostřední prst na ruce a doktor mi řekl, že není možné, abych to měl z fotbalu. Tak jsem mu ukázal, že to možné je. Teď jsem si zlomil kůstky, o nichž ani člověk neví, že je má. Jde o výstupky, kterých máme pět na každé straně bederní páteře nad zadkem a já si zlomil dvě, jak jsem dopadl na zem.

Myslíte si, že byl zákrok Pavla Dreksy faul?

Byl to ostrý zákrok, který mi způsobil zranění. Měla po něm asi následovat červená karta, protože mě vyřadí na půlku sezony. Ale nejsem mstivý, protože mě teď zajímá pouze můj zdravotní stav. Stopeři do soubojů takhle chodí, nedá se nic dělat. Nevěřím, že šlo o úmysl mě zranit, po zápase se mi Pavel hned omlouval. Na druhou stranu si musí uvědomit, že když do toho tak chodí, může dojít ke zranění a následky si má nést.

Podá Zbrojovka protest?

Nevím, zda to bude disciplinárka řešit. To je mi vcelku jedno. Horší je, že jsem zraněný. Zákrok byl ostrý, ovšem případné potrestání nechám na jiných, mě to zdraví nevrátí. Zatím jsem s nikým nemluvil, na první trénink za klukama se stavím co zítra.

Co na něm budete dělat?

Mám na starosti rozdávání lístků, taky jsme měli nějaké fotky v novinách. Vše mám zapsané, takže kluky zkasíruju. Dostali jsme první červenou kartu, pan Škoda. V účetnictví musí být pořádek, abychom měli dobrou závěrečnou. Kluky přijdu povzbudit, věřím, že někteří budou strašně smutní, budou plakat a klečet na kolenou, bude vyvěšená černá vlajka, ale nedá se nic dělat. (smích) Říkám pořád dokola, že neštěstí jednoho znamená štěstí druhého.

Že zranění dává šanci ostatním hráčům?

Přesně. V týmu jsou kluci, kteří mohou naskočit a doteď třeba říkali, že přes mě je základní sestava neprůchodná. Teď mohou ukázat, že jsou ve Zbrojovce právem, že něco umí a pomůžou nám. Možná to pro některé kluky nebude lehké, jenže fotbal se nikoho neptá, jak je na tom psychicky. Musí přijít a hned se ukázat. Škoda je jasný důkaz toho, že žádná adaptace být nemusí. Po dvou tréninkách dal dva góly, pak odehrál slušný zápas s Olomoucí, přitom do té doby nikdy nehrál ligu. Sám jsem zvědavý, jak se s tím kluci porvou. Budu fungovat jako poradce a hecíř v kabině tak jako doposud, akorát s klukama nebudu v zápase. I když bych se měl víc šetřit, aspoň dvakrát týdne se chci v kabině ukázat.

V utkáních budete Zbrojovce fandit z tribuny?

Na lavičku mě nepustí, tam mohou jen hráči na střídání a realizační tým. Budu s klukama před a po zápase. Budu je hecovat, než půjdou na plac, pak si sednu na tribunu. Dopředu říkám, že v okruhu sedmi řad kolem mě budeme jen pozitivní, protože jestli chce někdo na fotbale nadávat, ať si mě nepřeje. Budeme fandit a hotovo.

Myslíte si, že vaše absence rozjetý tým neohrozí?

Pamatuji si můj trest na Slovácku, kdy jsem dostal šest zápasů. Pořád se psalo, že nehraju a kluci čekají, až mi skončí trest. Vůbec nechci, aby to tak někdo bral. To je nesmysl, každý je jednoznačně nahraditelný. Jsem možná specifický, že jsem známější než kluci, k tomu jsem chytil formu a měl jsem šanci ovlivnit v utkání i výkony ostatních kluků. Na druhou stranu si kluci vůbec nemůžou myslet, že to beze mě nepůjde. Prostě nastoupí někdo jiný a hraje se dál. I ostatní kluci jsou kvalitní, trénoval jsem s nimi a vím, jak na tom jsou. Teď jde o to, abychom zvolili toho, kdo bude mít nejlepší formu.

Jenže se rozpadl kompletní útok, kvůli červené kartě nenastoupí ani Škoda?

I tak klukům věřím, že to prostě zvládnou. Když se jim nebude tolik dařit herně, zápas odmakají jako prase, protože jsou na tom charakterově dobře. Určitě se o místo dobře porvou. Teď záleží na trenérovi, aby zvolil správné kluky, kteří mají nejlepší formu. Věřím, že nás to neovlivní. Měl jsem čas si počítat, kolik tak ještě potřebujeme bodů, i když plánovat se ve fotbale moc nedá.

Kolik jich potřebujete?

Bylo by fantastické, kdyby se nám na podzim podařilo nasbírat dvacet, dvaadvacet bodů, pak by mohlo jaro být klidnější. V lize absolutně nevidím favorita na sestup ani na titul, jednou musí vyhrát i Příbram. Čím víc bodů nasbíráme, tím lépe, protože liga je vyrovnaná a jaro bude těžké. Važme si toho, že máme čtrnáct bodů a Zbrojovka je brána stejně dobře jako Kometa. Najednou se ozývají lidé, cítím respekt vůči Zbrojovce. Dokázali jsme lidi nalákat, chodí ve slušném počtu. Věřím, že na Liberec jsme udělali perfektní reklamu a návštěvu neovlivní ani neúčast mě se Škodou.

Kdo si myslíte, že vyběhne v brněnském útoku proti Liberci?

Jsou tam Halaška, Jurdík, Mezlík může hrát vepředu stejně jako Glaser. Věřím, že zůstaneme u útočného fotbalu, hra se bude točit okolo Zavadila a Mezlíka. Máme strašně moc zraněných, Král bojuje s kolenem, Pašek s Kaufmanem jsou mimo hru. Proto chci strašně moc poprosit diváky, aby přišli. Kluci chtějí za každou cenu zápas zvládnout, k čemuž potřebujeme hodně pozitivní atmosféru a pomoc od diváků. Potřebujeme každého, který může přijít fandit, abychom utkání zvládli. Trenér to teď má těžké, nezávidím mu a musíme mu pomoct. Držíme s koučem neskutečným způsobem a věřím, že vybere dobře, největší oříšek bude v útoku a jsem zvědavý, jak to vyřeší.

Jakou možnost byste vybral vy?

Nebylo by špatné posunout dopředu Pavla Mezlíka, ale je to věc trenéra a alternativy máme, jsou tam tři útočníci. I když je to pro některé kluky tvrdé, musejí ukázat, že jsou v kabině zaslouženě. Dostanou dostatek času, aby zabojovali o žití ve Zbrojovce. Svou kvalitou si musí místo v kabině udělat a šanci chytit za pačesy. Bylo by krásné, kdyby se ukázalo, že to jde i bez Škody a Švancary. Mám sice pět branek a tři asistence, což je hezké, ale to samé chci po ostatních, proto se kolikrát na hřišti rozčiluju. Jsem nervák a vadí mi nekvalita. Kluci však kvalitu mají.

Do tří set prvoligových startů vám schází jedenadvacet duelů. Počítáte s tím, že před vámi je minimálně ještě jedna prvoligová sezona, nebo jich chcete víc?

Mám se Zbrojovkou smlouvu na dva roky. Teď je pro mě důležitý podzim, protože se vždycky věnuji části, kterou zrovna hraju, pak se budu naplno věnovat jaru. Jsem zastánce toho, že pokud někteří nehrajou, nedaří se jim nebo nejsou přínosem, musejí odejít. I v mém případě se na to dívám úplně stejně a jsem rád, že takový trend je. Dneska nejde podepsat smlouvu na čtyři roky a myslet si, že mám betonové kufry, že někdo sedí na lavičce či hraje špatně, a přesto mu chodí peníze a má práci na čtyři roky. Když k tomu tak někdo bude přistupovat, je to špatně, protože hráč v životě nezíská motivaci a může zakrnět. Soustředím se na to, abych se vrátil ještě na podzim.

S ohledem na vaše další pokračování ve Zbrojovce?

Předpokládám, že z mé strany bude důležitá zimní příprava a nachystám se na jaro. Po sezoně si něco vyhodnotíme a řekneme si, jestli budeme pokračovat dál, nebo půjdu někam jinam. To že mám smlouvu na dva roky neznamená, že dva roky zůstanu ve Zbrojovce. Předpokládám, že nikam nepřestoupím, ani nikam nechci. Nemám důvod, já to tady miluju, jsem v Brně doma a jinam nepatřím. Hrozně rád bych se dožil tří set startů, taky byl u oslav sto let Zbrojovky a vedli ji jako kapitán. To je můj obrovský sen. Chci být zdravý a nachystat se, abych si tu čest zasloužil a mohl u toho v nějakém slavnostním zápase být. Jsem Zbrojovce strašně vděčný a chci jí to vracet. Jestli mi letos do třístovky nevyjde jeden, dva nebo pět zápasů, už je jedno. Důležité je, abychom se zachránili, byli zase v lize. Strašně si přeju, abych i v další sezoně naskočil v lize a oblékl dres Zbrojovky. Jinak se na to dívat nechci.