Třetímu celku Fotbalové národní ligy a finalistovi Mol Cupu pomůže ve snaze o postup do nejvyšší soutěže. „O Pavla jsme měli zájem už delší dobu. Do týmu si ho přál i trenér Roman Skuhravý. Domluvili jsme se na dvouleté smlouvě,“ sdělil Deníku opavský předseda představenstva Marek Hájek.

O zkušeného záložníka stála vedla Brna také olomoucká Sigma a ostravský Baník. Ale rozhodla rodina. „V létě končím, vracím se domů, víc však řeknu až po zápase,“ omlouval se devětatřicetiletý stále ještě brněnský kapitán Zavadil a avizoval sobotní souboj na hřišti poslední Příbrami.

Brněnský fotbalista Pavel Zavadil.
Zavadil dá po pěti letech sbohem Zbrojovce. Upsal se druholigové Opavě

Jihomoravané po pěti letech přicházejí o tvůrce hry a lídra na hřišti i v kabině. „Pavel je jednoznačně ikona Brna, na druhou stranu se musíme podívat taky na soukromí. Momentálně dal přednost domovu, kde má dva syny. Je těžké neustále se od nich oddalovat a skloubit profesionální fotbal sto sedmdesát kilometrů daleko,“ chápal brněnský kouč Svatopluk Habanec.

Pavel Zavadil
Do Zbrojovky přestoupil v létě 2012 ze švédského Mjällby a ihned se vypracoval v nepostradatelnou oporu. Za brněnský celek nyní devětatřicetiletý záložník odehrál 115 zápasů a dal 16 branek, v nejvyšší soutěži naskočil k 211 utkáním a vstřelil 24 gólů.

Vedení Zbrojovky neváhalo při nabídce kontraktu vousatému špílmachrovi vylepšit podmínky, jenže vábení domova zvítězilo. „Nabídka od nás byla víc než lukrativní. Pavel plní nadstandardní služby. Co se týče fotbalovosti, určitě chybět bude, to nepopírám. Nemůžeme se ale dívat, že je konec světa, jeho rozhodnutí musíme respektovat,“ podotkl Habanec.

Jenže vyvstává otázka, kdo Zavadila od příští sezony ve středu brněnské zálohy nahradí. Zbrojovka momentálně nemá hráče s takovými fotbalovými dovednostmi.

Ladislav Krejčí nebo talentovaný dorostenec Dominik Janošek mají budoucnost ještě před sebou. „Dává nám to jasný impulz, abychom sháněli podobný typ hráče, mladí kluci jeho zkušenost okamžitě nenahradí. Bude prostor k jednáním,“ uvedl trenér.

V posledních třech kolech prvoligového ročníku Zbrojovka neplánuje zkoušení různých alternativ. „To by bylo nedůstojné činnosti, kterou tady pět let vykonával. Nebudeme dělat žádné manýry, které mají různé kluby, necítíme zášť. Vážíme si Pavla a chceme se s ním důstojně rozloučit. Navíc nejsme definitivně zachránění, v posledních třech kolech potřebujeme nasbírat co možná nejvíc bodů,“ doplnil Habanec.

Volejbalistka Michaela Doležalová.
Doležalová po konci kariéry: Cítím vděk, z volejbalu jsem vytěžila maximum