Kačenku českou milují houbaři i kuchaři. Voní, chutná, je zdravá a roste v dubnu Za jídlem 10. 4. 2024 5 Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa…
Za jídlem 7. 4. 2024 Buchta „Prošívaná deka“: Chutná, vtipná, krásná. A přitom jednoduchá i rychlá Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle…
Za jídlem 6. 4. 2024 Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je…
Za jídlem 5. 4. 2024 Čočka, která nenadýmá: prospívá zdravým i nemocným, navíc pomáhá s hubnutím Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a…
Za jídlem 1. 4. 2024 Čas barevných vajec končí: Jak z nich udělat chutný vajíčkový salát Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se…
Za jídlem 31. 3. 2024 Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“ I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním…
Za jídlem 29. 3. 2024 Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc.…
Za jídlem 28. 3. 2024 12 Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle…
Za jídlem 27. 3. 2024 Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se…
Za jídlem 26. 3. 2024 Také máte předsudky ze školní jídelny? Polévka, kterou někteří zbytečně zavrhli Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu…
Za jídlem 16. 3. 2024 8 důvodů, proč jíst červený zázrak: Je mezi nimi imunita, těhotenství i hubnutí Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují…
Za jídlem 9. 3. 2024 Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů,…
Za jídlem 28. 2. 2024 Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z…
Za jídlem 14. 2. 2024 Venku je nečas a vy máte jen staré rohlíky? Jak z nich udělat křupavou dobrotu Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při…
Za jídlem 7. 2. 2024 12 Česká surovina dřív krmila světový trh. Teď vedeme hlavně v její spotřebě Zhruba pětatřicet kilo „čistého“ cukru a dalších čtrnáct kilogramů cukrářských výrobků a čokolády…
Za jídlem 6. 2. 2024 13 Italský chléb chudých: Výbornou focacciu zvládne snadno a rychle i začátečník Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat.…
Za jídlem 4. 2. 2024 Dobrota omlazuje a pomáhá s hubnutím. Předsudky si lidé nesou ze školní jídelny Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po…
Za jídlem 30. 1. 2024 Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí…
Za jídlem 23. 1. 2024 Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která…
Za jídlem 22. 1. 2024 Někdo se ji bojí jíst. Přitom podpoří zdraví i hubnutí a dokonce posílí psychiku V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou…
Za jídlem 19. 1. 2024 5 Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní…
Za jídlem 11. 1. 2024 5 Jednoduchá polévka našich babiček: Umí skvěle zahnat nachlazení i posílit srdce Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh…
Za jídlem 10. 1. 2024 Jak proměnit kyselé mandarinky na sladké za pár minut? Funguje na to snadný trik Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou…
Za jídlem 1. 1. 2024 9 Jak to udělat, aby i ohřáté řízky chutnaly jako právě vyndané z pánve? Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je…
Za jídlem 30. 12. 2023 Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek…
Za jídlem 24. 12. 2023 KVÍZ: Víte, co na Vánoce jedí lidé po celém světě? Možná vás to překvapí Tradiční tuzemskou štědrovečerní večeři jistě známe všichni. Víte ale, na čem si pochutnávají…
Za jídlem 21. 12. 2023 Lahodné plněné ořechy. Dají se jíst hned, ale po rozležení budou ještě lepší Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním…
Za jídlem 19. 12. 2023 Skromné madlenky i rohlíčky: Jak je udělat, pokud nemáte mandle ani ořechy Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku.…
Za jídlem 18. 12. 2023 Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky?…
Za jídlem 15. 12. 2023 Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku? Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a…
Za jídlem 14. 12. 2023 Masarykovo cukroví. Prezident ho zbožňoval a věřte, příprava je opravdu snadná Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví.…
Za jídlem 13. 12. 2023 Linecké cukroví: I u těsta pro začátečníky musíte dodržet pár pravidel Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké.…
Za jídlem 8. 12. 2023 Jak na trubičky s oříšky i na povrchu? Tyhle se plní nutellou s kapkou whisky Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a…
Za jídlem 6. 12. 2023 Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají…
Za jídlem 6. 12. 2023 9 KVÍZ: Jste odborníkem na víno? Tyto otázky zvládnou jen opravdoví znalci In vino veritas, aneb ve víně je pravda, říká známá latinská fráze. Odkazuje tak na skutečnost,…
Za jídlem 5. 12. 2023 Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti…
Za jídlem 5. 12. 2023 16 KVÍZ: Poznáte vánoční cukroví? Otestujte se, jak velký odborník na pečení jste Cukroví k Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako balení dárků, ozdobený stromeček či těšení se…
Za jídlem 2. 12. 2023 Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později…
Za jídlem 29. 11. 2023 Jak na skvělé medvědí pracny? Jsou jednoduché, začít péct byste ale měli už nyní Medvědí pracny jsou vánočním cukrovím, které má hned dvě výhody. Tou první je samozřejmě skvělá…
Za jídlem 28. 11. 2023 Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na…
Za jídlem 22. 11. 2023 Jak jednoduše na zázvorky: staročeské cukroví, které obsahuje zdravý zázvor O málokterém vánočním cukroví se dá říct, že obsahuje léčivé ingredience. Staročeské zázvorky ale…
Za jídlem 18. 11. 2023 Když je vánočka už nuda. Pro letošní Vánoce je čas natrénovat vrkoč Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy.…
Za jídlem 11. 11. 2023 Žena z Pardubicka zhubla 27 kilo, zkuste její populární tortilla frgál Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí…
Za jídlem 9. 11. 2023 Lahodné svatomartinské rohlíčky, které zvládne každý: rychlé těsto ze 3 surovin Svatomartinské rohlíčky nebo také Martinské rohlíčky patří k lahodným pochoutkám, které se pečou…
Za jídlem 8. 11. 2023 Husa jednoduše a skvostně. Ohromte na svatého Martina receptem i znalostmi Blíží se svátek svatého Martina a s ním i oblíbená specialita všech milovníků dobrého jídla –…
Za jídlem 5. 11. 2023 4 Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si…
Za jídlem 30. 10. 2023 Pečení s řídkým tvarohem je pěkná otrava. Zkuste pár tipů, jak náplň zahustit Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké.…
Za jídlem 26. 10. 2023 5 Co se zbytky v kuchyni? Do pomazánek s nimi. Zkuste tyto skvělé tipy a recepty Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy…
Za jídlem 22. 10. 2023 4 Nejlepší recept pro podzimní dny? Zapečená kapusta s mletým masem a kaší Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým…
Za jídlem 19. 10. 2023 8 Rekord pokořen. Carolina Reaper přišla o pozici nejpálivější chilli papričky Novou nejpálivější chilli papričkou na světě je Pepper X, oznámili zástupci Guinnessovy knihy…