Chřest patří k velmi zdravé brukvovité zelenině. „Chřest může pomoci s hubnutím. Pomáhá také předcházet infekcím močových cest, podporuje reprodukční orgány a dokonce má pozitivní vliv na náladu,“ uvádí zdravotnický web Health.

„Chřest obsahuje vitamíny A, C, E, K a B6 a také kyselinu listovou, železo, draslík, měď, vápník bílkovin. Chřest je také bohatým zdrojem antioxidantů,“ vysvětluje holadská vědecká studie o chřestu.

Jak poznat dobrý bílý chřest? Rady najdete ve videu:

Zdroj: Jiří Janda

Jak si ale ze zdravého chřestu připravit chutné jídlo? Jeden z tipů dává na svém instagramovém profilu Markéta Chovancová, oblíbená foodblogerka známá jako Markéta v troubě.

Slaný koláč s chřestem podle Markéty v troubě

Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýra (například grana padano)
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • 10 lžic studené vody
  • svazek zeleného chřestu
  • cherry rajčata
  • 150 g sýr niva (nebo třeba gouda)
  • 4 ks vejce
  • sůl
  • pepř
  • 200 g zakysané smetany
  • může být i šunka nebo slanina
Pórková polévka je prospěšná pro naše zdraví.
Za málo peněz hodně muziky: Jak si rychle připravit krémovou pórkovou polévku

Postup:

  1. Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na kostky a prsty vytvořte drobenku. Přidejte žloutek, nastrouhaný sýr grana padano, studenou vodu a rychle vytvořte těsto. Pak těsto zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
  2. Poté předehřejte troubu na 175 °C a těsto vyválejte na tenké kolo, přeneste do dortové formy a vytvarujte dno koláče. (Nebo můžete vytvarovat dva čtverce a dát je na klasický plech.) Propíchejte těsto na dně vidličkou a předpečte ve vyhřáté troubě 15 minut.
  3. Mezitím si nachystejte náplň. V misce smíchejte vejce a zakysanou smetanu, lehce osolte a opepřete. Vylijte na předpečený korpus, posypejte na kostky nakrájenou nivou a naskládejte výhonky chřestu (odkrojte tak 2 cm odspodu), můžete proložit ještě přepůlenými cherry rajčátky, dolů klidně i šunkou nebo orestovanou slaninou na kostičky.
  4. Dopečte dalších cca 30 minut, povrch ztuhne a začne zlátnout.
  5. Nechte téměř vychladnout, ozdobte rukolou a servírujte.

Zkuste i naše další tipy na zajímavá jídla z nabídky níže.