Zajímavé ale je, že zatímco jejich obliba je zcela jednotná a vzpomínky na babičku či maminku šoulající titěrné válečky velmi podobné, neexistuje jediný správný recept. Dokonce ani vzdáleně.

No schválně: jaké rohlíčky milujete vy? Křehké a drobivé, nebo pevnější? Jemně zakroucené válečky, nebo droboučké podkovičky? Zakládáte si na ručním válení, i když to znamená hodiny práce, nebo si ji raději usnadníte formou? A děláte mandlové, nebo z vlašských ořechů? Zkuste tohle téma nadhodit v jakékoliv společnosti (včetně té čistě mužské) a sledujte, jaký uragán názorů, nezřídkakdy končící rohlíčkovým soubojem, vyvoláte.

Následující recept proto berte jako jednu z mnoha a mnoha chutných variant tohoto báječného cukroví.

Připravte si:

  • hladká mouka 210g
  • vlašské ořechy 190 g
  • změklé máslo 180g
  • cukr moučka 50g
  • sůl špetka
  • vanilkový cukr na obalení

Křehkost nade vše
Milujete drobivé rohlíčky a stojí vám za to, i když vyžadují něžné zacházení a část se jich nevyhnutelně rozláme? Pak vynechtejte jeden nebo oba žloutky. Těsto propracujte a pokud by se nechtělo spojit, přidejte pár kapek citronové šťávy.

Ořechy nasekejte nebo umelte najemno. Změklé máslo vyšlehejte s prosátým cukrem do světlé nadýchané pěny. Po jednom přidejte žloutky a důkladně je zašlehejte. Přisypte prosátou mouku, sůl a ořechy a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte z něj váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.

Po částech odkrajujte těsto a vyválejte (neboli ušoulejte) z něj váleček. Ten rozkrájejte na menší dílky a z každého vytvarujte rohlíček. Sázejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut. Hotové rohlíčky musí být na dotek pevné, lehce růžové, ale rozhodně nesmí začít hnědnout. Ještě teplé je obalte ve vanilkovém cukru a nechte odležet 14 dnů v chladu.

Jaké ořechy použít?

Toť otázka. Jakékoliv. V mnoha rodinách se přísahá na vlašáky, protože byly nejdostupnější. Někdo miluje jemnou elegatní chuť mandlí, jiný zase lískové ořechy. Můžete zkusit mix mandlí a lískových ořechů, jednu dobu byly v módě rohlíčky pistáciové nebo pekanové.

close Lednové číslo časopisu Gurmet. info Zdroj: se svolením časopisu Gurmet zoom_in Lednové číslo časopisu Gurmet. Udělejte radost časopisem Gurmet 
Gurmet je měsíčník pro labužníky plný inspirativních receptů z dostupných surovin,nkterý nabízí nejen skvělé sezonní recepty, ale také trendy a novinky z oblasti gastronomie.Udělejte radost sobě či svým blízkým naším předplatným. Vybrat si můžete roční, půlroční nebo čtvrtletní. Gurmet samozřejmě pořídíte i v trafikách a u dalších vybraných prodejců.