Město často navštěvoval tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk, hasiči se vždy podíleli na přípravě hezkého uvítání. „V roce 1920 také postavili Národní dům, který poté předali k užívání obyvatelům. Stojí tu dodnes, akorát je v rukou soukromníka, a to není totéž,“ poznamenal velitel zásahové jednotky Petr Svoboda.

Druhou polovinu sedmdesátých let poznamenala jednotku tragédie. Při zásahu v přírodním parku Výhon zemřel jeden z dobrovolných hasičů. „I dnes na něj vzpomínáme,“ doplnil Svoboda, který je členem sboru od dětství. Letos už třicet let. Zásahovou jednotku vede sedmnáct let.

V Židlochovicích sídlí od roku 1976 také Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje. S dobrovolnými kolegy profesionálové úzce spolupracují.

Opravená budova Úrazové nemocnice v Brně.
Skončily opravy budovy brněnské úrazové nemocnice

Nouzi nemají ani o mládež. V současnosti je tam pětadvacet dětí. „Teď je boom. Daří se nám díky tomu, že máme úžasnou vedoucí Martinu Kučerovou, která se jim hodně věnuje. Trávíme s nimi čas nejen z hlediska požárního sportu, ale mají také tábor a jiné sportovní vyžití,“ uvedl velitel zásahové jednotky Petr Svoboda.

Zásahová jednotkaročně vyjíždí průměrně k padesáti zásahům. Mezi nejčastější problémy patří povodně. Před dvěma a půl lety je však potrápil i požár tamní továrny na mucholapky, kterou několik jednotek hasilo celé odpoledne. „Specializujeme se na hašení požárů v přírodním prostřední, jelikož tu máme park Výhon, kde jsme často zasahovali. Děláme ale všechno, od spadených klíčů do kanálu po jaderné katastrofy,“ zmínil s nadsázkou Svoboda.

SDH ŽIDLOCHOVICE

Rok vzniku: 1911

Počet členů: 60

Počet členů zásahové jednotky:
25

Starosta SDH: Radek Studený

Velitel zásahové jednotky: Petr Svoboda