Ke zlatému hattricku od dob Vsetínu měla nejblíže pražská Sparta. Ta vyhrála dva tituly po sobě v letech 2006 a 2007, v následující sezoně ale vypadla už ve čtvrtfinále. „Kometa je případ, kde máte kluky, kteří mají odehráno spoustu zápasů v play-off. Ve zlomových momentech je poté vidět, že dokážou tým udržet na vysoké úrovni, proto mají velkou šanci i letos,“ myslí si Jan Srdínko, který zažil zlatou éru Vsetínu.

Z kádru Komety v létě sice odešla řada opor, ale ty se podařilo adekvátně nahradit. Především útok má brněnský celek nadupaný. „Přivedli Lukáše Kašpara a Petera Muellera, kteří se nebojí hrát s pukem, mají výborné zakončení a jsou rozdíloví hráči. Navíc ještě nehraje Martin Erat, ale jak se přidá, tak útočná síla Komety je ohromná,“ míní osmačtyřicetiletý Antoš.

Ilustrační foto.
Tři víkendy po sobě dva zápasy. Hokejisté Komety se pořádně zapotí

Důležitý fakt vidí i v tom, že se brněnskému celku podařilo udržet srdce týmu - Leoše Čermáka. „Pro Kometu je ohromně důležitý, hodně toho odehrál, na ledě nezmatkuje a zkušeností má na rozdávání. Už mu to sice třeba tolik nejezdí, ale v důležitých momentech ví, co má dělat. Společně s Eratem působí na ostatní, ti se pak snaží plnit pokyny jako oni. V té chvíli Brnu všechno funguje, proto vyhrává tituly,“ líčí Antoš, jenž v extralize triumfoval s pražskou Slavií v roce 2003.

Počet zápasů v play-off na zisk titulu
2013/2014:
Zlín 17 zápasů
2014/2015:
Litvínov 17 zápasů
2015/2016:
Liberec 14 zápasů
2016/2017:
Kometa Brno 14 zápasů
2017/2018:
Kometa Brno 14 duelů

Kometa se v úvodu sezony prezentuje skvělou formou. „Zatím dvakrát vyhráli, ale po dvou kolech extraligy nelze nic soudit. Kádr se pozměnil, jeho charakter se pozná až v dobách, kdy se jim nebude tolik dařit. Mají báječný vstup do sezony, plný počet bodů, porazili silnou Plzeň, tohle vše je v pořádku,“ uvádí televizní komentátor David Pospíšil.

S jeho názorem souhlasí i Antoš. „Udržet takovouto výkonnost až do play-off je obtížné. Určitě dojde k propadům, kdy je důležitá soudržnost mančaftu, což v Brně je. Hráči spolu musí komunikovat, vzájemně si nezávidět, netahat jeden druhého za nos s tím, že chce víc bodovat. Kometa udržela zásadní hráče, které potřebuje k tomu, aby vyhrávala, je prostě silná. Jsem zvědavý, kdo se jí postaví a nejvíc ji potrápí,“ sděluje Antoš.

Kometa Brno.
Kometa v prvním domácím zápase extraligy zdolala Plzeň 3:2

A kdo podle expertů letos nejvíc potrápí Kometu? „Určitě Sparta. Dále Vítkovice, i když ty nemají tak silný útok jako třeba Brno. Poté se najde někdo, komu se loni nedařilo, ale letos se to obrátí. Kometa je ale ohromně silná a trochu se obávám, že soupeři pokulhávají,“ zmiňuje Antoš.

Kometa je sice největší favorit, ale do boje o titul v novém ročníku může zasáhnout víc celků než v minulých sezonách. „Brno má největší šance, ale sezona je dlouhá. Podle papíru lze reálně zmínit pět mančaftů, ale papír už tolikrát shořel. Počítat se musí s Plzní. Také Sparta s novým trenérem, jenž jí dá řád a disciplínu, která jim scházela. Liberec sice nemá zatím žádný bod, ale určitě se zvednou. Pak Vítkovice a loňský finalista Třinec. Liga se hodně vyrovnala, takže lze vyjmenovat i osm týmů,“ dodává Pospíšil.

Nové stojany na kola před Letmem a na Mendlově náměstí
Stojan na kola před pivovarem? Provokace, hodnotí krok města Brňané