Tři duely se sbornou ve třech dnech, to nemohlo věštit nic dobrého. První dva zápasy ovládli ruští mladíci 4:1 a 5:0. V tom třetím se ale karta obrátila. Češi vedli 5:3 deset vteřin před koncem, načež se strhla hromadná bitka, do které se zapojili i náhradníci sborné na tribuně, kde napadli diváky v hledišti.

Že se něco takového může semlít, už před zápasem tušil šestnáctiletý Kučeřík. „Od prvního duelu to bylo vyhrocené, neustále se konaly nějaké potyčky u branek. S tímhle se setkáváme v utkáních s Rusy pořád. V posledním mači už emoce ale přerostly,“ sdělil Kučeřík.

Vše začalo zbytečným zákrokem v první třetině. „Dohráli Filipa Koffera, kterého se zastal Jakub Žůrek a od toho momentu to bylo tvrdší a tvrdší,“ řekl mladý obránce.

A saze nakonec bouchly deset vteřin před koncem. „Jeden Rus napadl našeho hráče a postupně se začali prát všichni na ledě, což k hokeji patří,“ popsal Kučeřík inkriminovaný moment.

Zápas Ligy mistrů mezi Kometou Brno a EV Zug ze Švýcarska.
Kometa v posledním zápase skupiny Ligy mistrů podlehla Zugu 1:2

Do bitky se zapojil i sedmnáctiletý Jan Mlčák. „Ze začátku té mely jsem byl na střídačce, ale pak jsem si všiml, že na jednoho našeho hráče jsou dva Rusové, tak jsem neváhal a šel jsem mu pomoct,“ líčil bek Mlčák svůj chrabrý postoj proti neférovému počínání hráčů sborné, za který vyfasoval trest do konce utkání.

Běsnění Rusů se z ledu následně přeneslo i na tribuny, kde se náhradníci pustili do potyčky s diváky i ochrankou, která se jim snažila zatarasit vstup na hrací plochu. „Počítali jsme s tím, že po nás půjdou. Na to jsme byli připraveni, a co se stalo na ledě, to k hokeji prostě patří. Ale to, co udělali náhradníci, je ostuda, za kterou se musí stydět,“ neměl pochopení Mlčák, jenž se v zápase střelecky prosadil.

Souhlasí i Kučeřík. „K hokeji bitky patří, ale že hráči na tribuně napadnou diváky a ochranku? To jsem na vlastní oči ještě tedy neviděl. Tohle je ostuda,“ kroutil hlavou kyjovský rodák.

A co vůbec stálo za běsněním Rusů? „První dva zápasy jsme prohráli, ale v tom třetím jsme byli na koni a vyhráli jsme. Tohle je vždy naštve nejvíc, když je někdo porazí,“ uvedl Kučeřík.

Po uklidnění situace rozhodčí rozdali tresty, ochranka odvedla náhradníky sborné do kabiny a zápas se dohrál. „Jakmile zazněla siréna, tak si nejlepší hráči převzali ceny, podali jsme si ruce. Pak jsme chvíli počkali, až Rusové odjedou z ledu, a začali jsme slavit výhru,“ pravil Kučeřík.

Po zápase už přitom události ohledně bitky v kabině neprobírali, nechtěli se k tomu vracet. „Vítězství jsme si užili. Na druhou stranu nemůžeme být spokojeni s prvními zápasy, které jsme prohráli. Víme, že když plníme, co máme, tak můžeme hrát se všemi,“ dodal Mlčák.

Radim Zohorna
Kometa hledá vhodné místo pro Radima Zohornu

Hromadná bitka v číslech

168 trestných minut
Trestů do konce utkání:
Česká republika: Adam Raška, Jan Mlčák
Rusko: Daniil Gutik, Vasilij Podkolzin, Ilja Nikolajev

Výsledky vzájemných zápasů v Příbrami:
1. duel Česko – Rusko 1:4
2. duel Česko – Rusko 0:5
3. duel Česko – Rusko 5:3