„Jsem strašně rád, že jsem ještě dostal šanci hrát extraligu,“ říká dvaatřicetiletý forvard, jenž už si v Brně střihl epizodní roli před deseti lety a obnovenou premiéru zažije v sobotu proti Plzni.

Jak těžké pro vás bylo, když se pro vás v extralize v létě nenašlo místo?

Šlo o pět nepříjemných měsíců. Nechodily peníze a člověk musel sahat do úspor, navíc ta nejistota, kam malá nastoupí do školky… Šlo o to, že jsem nabídky měl, ale chtěl jsem hrát co nejblíž domovu ve Studénce. Máme tam postavený dům a celkově docela velký pozemek. Někdo se o to všechno musí starat. V létě jsem řešil dost věcí kolem baráku a odmítal jít někam do Čech. Pak už v srpnu bylo pozdě, kluby měly plno. Jsem rád, že jsem blízko domova.

VLADIMÍR SVAČINA je úřadující extraligový šampion s Třincem. V tuzemské nejvyšší soutěži nastupoval i za Vítkovice, Plzeň, Mladou Boleslav a Liberec.
Kometa posiluje útok. Z Poruby přišel exreprezentant a úřadující mistr Svačina

Byla Kometa vaše první volba, nebo jste jednal i s jinými kluby?

Jako první mi volal právě pan Medlík z Brna a za telefonát jsme se domluvili na všem podstatném. Potom se ozvali i další zájemci, ale těm jsem jen řekl, že už jsem domluvený s Brnem a nechci být za podrazáka. Potom už šlo vše rychle.

Vladimír Svačina
- Narozen: 28. dubna 1987 ve Studénce
- Post: pravé křídlo
- Držení hole: pravé
- Bývalé kluby: Vítkovice, Kometa Brno, Plzeň, Mladá Boleslav, Olomouc, Poprad, Třinec, Liberec, Poruba
- Současný klub: Kometa Brno
- Úspěchy: mistr extraligy (2019), finalista extraligy (2010, 2011, 2017)

Co vám dalo angažmá v první lize?

Jsem strašně rád, že jsem si nakonec za Porubu zahrál. Bez zápasového vytížení by byl návrat do extraligy strašně těžký. Bál jsem se, že půjde o dvousečnou zbraň, že se zraním a nikdo po mně nesáhne. Ale hokej mě tam strašně bavil a jsem rád, že jsem Porubě pomohl.

Jak se Kometa proměnila oproti vašemu prvnímu krátkému angažmá před deseti lety?

Jsou tu úplně jiní kluci, ale jak člověk hraje dlouho extraligu, tak je zná. Některé jsem zažil ve Vítkovicích. Před těmi deseti lety se mnou v Kometě ještě nastupovali hráči jako Pavel Zubíček s Kamilem Brabencem, kteří už mají v klubu jiné role. Smutné je, jak ten čas rychle letí. Ani mi nepřijde, že je to tak dávno. Úplně jiná je i kabina, vůbec ji nepoznávám.

Vítkovický hokejista Vladimír Svačina.
Kluci mi chtěli přišít vítězný gól, smál se Svačina po premiéře

Jak na krátké angažmá v Kometě vzpomínáte?

I když jsem za Brno nastoupil jen ve třech zápasech, strašně mě mrzelo, že to nedopadlo a prohráli jsme prvoligové finále s Ústím nad Labem.

V Porubě jste platil za hvězdu, jak se v Kometě srovnáte s tím, že je tu velká koncentrace osobností?

Na to už se nehraje, jestli je někdo hvězda. Brno má spoustu šikovných kluků. Přijmou jakoukoliv roli a udělám všechno pro to, abych byl platný na ledě.

Vítkovický hokejista Vladimír Svačina.
Proti Lvům vyrukuje Kometa se Svačinou

Jste srovnaný s tím, že začnete ve čtvrté formaci?

Jasně, jsem rád, že jsem vůbec dostal šanci ještě si zahrát. Pan Fiala (Petr Fiala, trenér Komety – pozn.red.) mi říkal, že když se dařilo, nechce sahat do prvních třech pětek. S tím souhlasím a tak je to správné. Není důvod na tom něco měnit. Už se těším, až si zahraju. Jiné je naskočit v Brně do domácího extraligového utkání a jiné zajet si na výlet do Kadaně. (smích)