Na začátku tisíciletí patřil Zdeněk Blatný mezi největší talenty. Odchovanci brněnského hokeje náramně vyšlo juniorské mistrovství světa, kde vyhráli Češi zlato. Jeho kariéra však nekopírovala vzestupné kroky spoluhráčů Tomáše Plekance nebo Radima Vrbaty. Místo toho se z něj stal podobný cestovatel jako jeho tehdejší parťák Pavel Brendl. Blatný se totiž chystá do svého jedenadvacátého klubu v kariéře. Šikovného středního útočníka v úterý podepsal smlouvu v elitním rakouském klubu. „Do konce kariéry chci ještě přidat nějaký titul,“ povídá jedenatřicetiletý forvard.

Po sezoně v Grazu měníte dres a od příští sezony budete nastupovat za Vídeň. Proč jste se rozhodl právě pro Capitals?

Bydlím v Brně a pro mě je to nejbližší možné angažmá. Teda kromě Komety, která mě nechce. Z domu to mám na stadion hodinu a čtvrt cesty autem.

Jak velký krok je pro vaši kariéru přestup do Vídně?

V Grazu jsem byl spokojený. Vyhovuje mi město a vlastně i samotná liga. Ale dostat nabídku z Capitals, to je jako rozhodovat se mezi Spartou a Kladnem. (úsměv) Pro mě je to angažmá cennější tím, že v týmu moc Čechy nechtějí. Bonbónek je European trophy, kde si můžu zahrát proti nejlepším evropským týmům. Vídeň navíc pořádá finále, takže se objevíme i v něm.

Vaše kariéra nabrala za poslední dva roky strmý růst. Z druhé německé ligy jste se vyšvihl do elitního rakouského celku.

Ale jsem zpět. I když jsem popravdě nečekal, že se ocitnu zase ve velkém hokeji. Už jsem si myslel, že pomalu budu hrát druhou ligu za Techniku. Do Grazu jsem šel na zkoušku a zvládl jsem ji.

Měl jste ještě jiné nabídky, než od Vídně?

Vlastně ani ne. Po sezoně jsem byl rozhodnutý zůstat v Grazu. Ale znal jsem pár lidí v novém vedení vídeňského klubu a oslovil jsem. Angažmá v Capitals jsem si domluvil sám. Věděl jsem jediné: že se nechci vracet do Čech.

Co vám vyhovuje na soutěži EBEL?

Oproti extralize se hraje mnohem otevřeněji. Není tak svázaná taktikou. Hokej je jednodušší. Hraje tu spousta Kanaďanů, já jsem na jejich styl zvyklý z Ameriky. Taky nikomu nemusím lézt do zadku, abych hrál. Cítím respekt i od trenérů, nepotřebují si na mě nic dokazovat.

Extraliga už vás neláká?

V českém hokeji pořád patřím Liberci. V dnešní těžké době za mě nikdo milion a půl tabulkové hodnoty nedá. Jsem neprodejný hráč.

Kvůli tomuto důvodu vás Kometa nechce?

Před dvěma lety jsem se chtěl vrátit, ale nebyl o mě zájem. Ani v budoucnu mě návrat neláká. Udělal jsem si v Rakousku dobré jméno. Teď se chci pár sezon udržet ve Vídni. Zuby nehty, klidně tam budu nosit puky. (smích)

Ve své sbírce máte titul juniorského mistra světa, šampióna švédské ligy nebo zámořské medaile. Jdete si pro další pohár do Vídně?

Vždyť to je důvod, proč hraju hokej. Vím, že Graz na titul neměl, zatímco pro Vídeň je vítězství v lize jediný cíl. Nic jiného nebere. Chci ještě před koncem kariéry něco vyhrát.

Zkusil jste si Ameriku, Švédsko i Finsko. Hrál jste na Slovensku, v Německu a teď v Rakousku. Nepřísluší vám role tlumočníka?

To ne. Ale má to jinou výhodu. Protože jsem hrál v tolika klubech, tak si ze mě spoluhráči dělají srandu. Když se baví o nějakém hráči, tak se vždycky otočí na mě. Pokývu hlavou, když jsem s ním nebo proti němu hrál. A zavrtím, když ne. (smích)

V dresu Grazu jste se utkal i se Znojmem. Za Orly jste v sezoně 2004/2005 odehrál patnáct zápasů. Jaký byl návrat?

No, hraju asi tak v osmnáctém týmu, takže pocity nebyly výjimečné. Mám toho za sebou vážně dost, takže šlo jenom o další den v práci. (smích)

Odchod Znojma mezi rakouské celky ale vidíte pozitivně…

Jednoznačně. Je to pro ně obrovský krok vpřed. Až snad na tři výjimky je první liga ryzí amatérismus. Když přijela Kadaň nebo Beroun, tak to snad nemohlo nikoho bavit. Teď chodí fanoušci na týmy, které mají ve svých řadách třeba deset borců se zkušenostmi z NHL.

Ve středu jste se byl podívat na zápas Komety se Spartou. Jak podle vás dopadne čtvrtfinálová sé­rie?

I když jsem Brňák, pořád víc favorizuju Spartu. Myslím, že to Pražané ubojují v sedmém zápase.

Zdeněk Blatný

Narozen: 14. ledna 1981 v Brně

Klub: Vídeň Capitals

Předchozí angažmá: Ingstav Brno, Kometa Brno, Seattle Thunderbirds (WHL), Kootenay Ice(WHL), Chicago Wolves (AHL), Greenville Grrrowl (ECHL), Atlanta Thrashers(NHL), Pelicans Lahti (Fin.), Znojemští Orli, Boston Bruins (NHL), Providence Bruins (AHL), Springfield Falcons (AHL), MoDo Hockey (Švé), Ambri/Piotta (Švýc.) Bílí Tygři Liberec Benátky nad Jizer. (1.liga), Hannover Indians (Něm.), Košice, Trenčín, Graz (Rak.).

Draftován: v roce 1999 ve 3. kole (68. celkově) Atlantou Trashers

V NHL: 25 zápasů, 3 góly

Přezdívka: Bláto, Blats