SPARTA – KOMETA

Všichni tři zájemci o dvě místa ve vyřazovací části jedou ven. „V tom to máme stejné. Nemůžeme se při utkání ohlížet na soupeře. Musíme bojovat do posledního buly a doufat, že to zvládneme. Budeme hrát na sto dvacet procent," slibuje brněnský útočník Tomáš Svoboda.

Jenže Pražané mají také velkou motivaci v duelu uspět. Podobně jako celkům na hranici play off jde týmům na čtvrté až šesté příčce o umístění a lepší výchozí pozici pro čtvrtfinále. Třinec, Litvínov i Sparta mají také shodný počet bodů. „Hlavně musíme hrát úplně jinak než 
proti Pardubicím," připomněl obránce celku z Holešovic Jan Hanzlík výprask od Východočechů 1:5.

Ten Kometě vůbec nepomohl. „Ale nespekulujeme, jakou budeme mít výchozí pozici. Musíme hrát, jako kdyby už šlo o domácí zápas play off," plánuje Hanzlík, jehož tým Kometu v domácím prostředí porazil před měsícem 4:2.

„Jsme ve strašně těžké situaci. Musíme proti Spartě bodovat. Pak uvidíme," povídá brněnský kouč Zdeněk Venera.

LIBEREC – VÍTKOVICE

Bílí Tygři v neděli sebrali Kometě jeden bod, v úterý ji ale mohou výrazně postrčit do předkola play off. Stačí, aby sebrali Vítkovicím body. „S pořadím ještě zamícháme," hlásí s nadsázkou liberecký kouč Milan Černý.

„Ale vážně: máme svých starostí dost. Potřebujeme z domácího zápasu nejlíp tři body. Vítkovice ale nic nevypustí," podotýká Černý.

Hosté jsou rozhodně pod větším tlakem. „Všichni víme, o co se hraje. Stres nebo nervozita musí stranou. Všechno máme ve svých rukách, není nutné panikařit," připomíná důrazně vítkovický stratég Peter Oremus.

ZLÍN – PARDUBICE

Znovuzrození Východočeši v pátek zdeptali Kometu, v neděli poslali s ostudou domů Spartu a v úterý můžou Zlínu ukrást šanci na Prezidentský pohár. „Dali jsme se do kupy, bojujeme jeden za druhého, doufám, že to už nepustíme," věří pardubický střelec Martin Bartek. Kometa musí doufat, že berani o trofej pro vítěze základní části hodně stojí.

Všechny zápasy startují ve čtvrt na sedm večer.

Postupové počty

V aktuální extraligové tabulce před posledním kolem Kometa drží deváté místo. Až za ní jsou shodně se 72 body Pardubice a Vítkovice. V případě bodové rovnosti i po úterním 52. kole nejvyšší soutěže bude rozhodovat minitabulka vzájemných zápasů. V nejlepší pozici se nacházejí Vítkovice, nyní až jedenácté. Ty mají sice teď nejhorší skóre – kvůli němu jsou také až za Kometou a Pardubicemi. Mají však lepší vzájemnou bilanci s oběma protivníky. Nejhůř je na tom právě Kometa, která nemá naopak nic ve svých rukách. I když v úterý vyhraje, nemusí jí to stačit – jak s Pardubicemi, tak s Vítkovicemi mají Brňané horší bilanci. Proti Spartě tedy musí nasbírat aspoň o jeden bod víc než jeden z jejích konkurentů.