Pro brněnský celek se ale nic zásadního neměnilo. Na ledě se pořád hrálo o stejné tři body. „Tohle bylo téma spíš pro fanoušky. Samozřejmě je škoda, že nehrál. Jenže my nehrajeme proti Dřegrovi, ale proti Kladnu,“ pravil brněnský bek Ondřej Němec. Společně se spoluhráči se Jágrovým případným startem, či absencí, nezaobírali. „Věděli jsme, že se mu v utkání se Spartou něco stalo. Jenže jsme se soustředili na sebe,“ doplnil.

DRFG arena se tedy teprve podruhé v sezoně vyprodala, i když se Jágra nedočkala. A mimochodem. Stadion Komety se v extralize naplnil do posledního místa už po 199. v extralize. A diváci sledovali ne zrovna záživnou úvodní část. „Všichni víme, že hosté hrají agresivní hokej a sází hlavně na brejky. První třetina z naší strany nebyla ideální,“ zlobil se Němec.

Tomáš Plekanec v dresu HC Kometa Brno - 1.12.2019.
Plekanec se v Brně postavil rodnému Kladnu. Výkon gradoval, ale byla vidět křeč

Kladno se v prvním dějství ujalo vedení, když se prosadilo v oslabení. A právě při početní nevýhodě si proti Brnu vytvořilo nejvíc šancí. „Těžko říct, čím to bylo. Stačí jeden ošemetný odraz puku nebo špatná nahrávka a protivník má vždy rychlejší start než hráč, který se musí otáčet,“ líčil brněnský útočník Lukáš Kucsera.

Právě on byl tím, kdo vyrovnal. A rovněž v oslabení. „Vracel jsem se do obranného pásma, soupeři si špatně nahráli a z ničeho nic přede mnou nikdo nebyl. Tak jsem upaloval na gólmana a naštěstí jsem dal gól,“ oddechl si Kucsera, jenž vstřelil už šestý gól za Kometu v této sezoně.

A touhle trefou nastartoval brněnský obrat. Za pár minut jej dokonal Němec, jenž se prosadil v situaci, kdy Kometa měla o jednoho hráče na ledě navíc, jelikož sudí signalizoval vyloučení. „Začali jsme v pásmu kroužit a ocitl jsem se před brankou, kde jsem zůstal. Puk se ke mně odrazil a trefil jsem přesně,“ glosoval pětatřicetiletý zadák vítěznou trefu.

V neděli rozsvítili vánoční strom v brněnské zoo. Hrály tam i děti na flétnu.
Vánoční stromy svítí zvířatům v zoo i hercům před divadlem

Ve třetí části přidali domácí další dvě trefy, o které se postarali Jan Hruška a Luboš Horký. Kometa tak vyhrála 4:1. „V posledním dějství jsme hlídali kontry soupeře. Chtěli jsme přidat pojistku, což se povedlo,“ pochvaloval si brněnský asistent kouče Kamil Pokorný. Brno zůstalo v tabulce na šestém místě.

Kometa Brno - Rytíři Kladno 4:1
Třetiny: 0:1, 2:0, 2:0.
Branky a nahrávky: 22. Kucsera, 28. O. Němec (Kucsera, Plekanec), 55. Hruška (Plekanec, Pyrochta), 59. L. Horký (O. Němec) – 13. Redlich.
Rozhodčí: Šír, Obadal – Bryška, Gebauer.
Diváci: 7 700.
Střely na branku: 29:13.
Zblokované střely: 10:4.
Střely mimo: 14:7.
Vyloučení: 1:5.
Využité přesilovky: 1:0.
Kometa: Vejmelka – Baranka, O. Němec, Pyrochta, Bartejs, Gulaši, Svozil, Malec – Zaťovič, P. Holík, Svačina – Jenyš, Plekanec, L. Horký – Orsava, Hruška, Lev – Dočekal, Kusko, Kucsera.
Kladno: Cikánek – Nash, Austin, Kehar, Romančík, Barinka, Zelingr, Zajíc – Hajný, T. Kaut, Š. Bláha – J. Strnad, Stach, Bílek – O'Donnell, Machač, Jelínek – Redlich, Melka, Kružík.

Ondřej Bačo (ještě v dresu Zlína)
Bačo v Líšni ožil. „Byla to pro mě očista,“ přiznává důrazný stoper