Stejně jako česká reprezentace se nejdřív musel vypořádat s razantním švédským nástupem. „Trvalo nám, než jsme si zvykli na jejich tempo. Dobře napadali, museli jsme se s tím porvat," vyprávěl.

Tvořivý obránce však úspěšně přepnul na mezinárodní vlnu. I když ne automaticky. „Chvilku mi trvalo, než jsme si zvykl na tempo. Švédové hlavně hráli jiný hokej. Přišlo mně to jako, když sem v srpnu na Kometu přijelo HV71 a zatočilo s námi," připomněl letní porážku Komety v European Trophy.

Žižka oproti extraligové zátěži našel i další rozdíl. „V Kometě mám kratší střídání a je to intenzivnější. Tady se na led nedostanu třeba šest minut a pak jsem na něm minutu a půl v kuse," všiml si.

Žižka rychle pustil z hlavy oslavy extraligového stříbra a přidal si další zápasový zářez v sezoně. „Je to docela náročné, ale čím víc budu hrát, dostanu se lépe do formy. Teď jsem se vrátil někam před play off. Měli jsme taky zakončenou, což na síle nepřidá," culil se.

Brněnský obránce bojuje o svůj premiérový šampionát v seniorské reprezentaci, doposud sbíral starty jen v Euro Hockey Tour. „Samozřejmě by mě mrzelo, pokud bych se do nominace nedostal, ale nechávám to na svých výkonech. Bylo by pěkné se na šampionát podívat. Moc šancí už asi v nároďáku mít nebudu," uzavřel Žižka.