Kometa doma vyhrála popáté za sebou, přerušila tak sérii tří proher. „Výhra je pro nás strašně důležitá především z hlediska psychiky,“ ulevil si brněnský kouč Jiří Kalous, jehož celku patří sedmá pozice.

Naopak Motor vyšel naprázdno po třech vítězných duelech. „Je škoda, že jsme nenavázali na předcházející výkony a nepřidali další vítězství. Soupeř ale byl lepší,“ uznal hostující forvard Lukáš Pech.

Líšeňský záložník Jakub Kučera (v bílém).
Líšeň bude na jaře bez Kučery a Silného, první míří do Hradce, druhý do Jablonce

Kometa vstoupila do zápasu ve velkém stylu. Ve třetí minutě ještě gólman Dominik Hrachovina vychytal nájezd Petra Holíka, ale v šesté už gólu nezabránil. Slovenský obránce Marek Ďaloga potvrdil své ofenzivní sklony, dostal na červené čáře puk, přešel s ním až před jihočeského brankáře a otevřel skóre.

České Budějovice se srovnání stavu dočkaly hned z první akce druhé třetiny, když se zblízka prosadil veterán Jiří Novotný. Kometě ale po 27 vteřinách vrátil vedení Michal Krištof, který se zcela sám ocitl před Hrachovinou a nezaváhal. „Měli jsme slušný začátek, i když jsme dostali gól. Pořád jsme se drželi na kontakt, ale když jsme vyrovnali, tak jsme hned po naší chybě znovu inkasovali,“ litoval kouč Motoru Jaroslav Modrý.

Kometa dál tlačila, ale českobudějovický gólman předváděl výtečné zákroky. Až při první brněnské přesilovce jej od modré dělovkou prostřelil Vladimír Roth a zapsal si do statistik první gól v sezoně.

Tři vteřiny před koncem druhé třetiny navýšil náskok Brna na tři góly Luboš Horký, když dorazil střelu Petera Muellera. Umocnil tím ráz třetího dějství, v němž musel Motor dotahovat. Kometa mu pomohla hrubkou v rozehrávce, po níž se střelou k tyči prosadil Miroslav Holec. „Byli jsme nedůrazní a nedohrávali jsme souboje. Recept jsme našli až ve třetí třetině, kdy už to ale bylo o tři góly. Měli jsme nějaké šance, ale v přesilovce jsme ani nevystřelili,“ litoval Pech.

Hokejisty Komety čekají perné měsíce, při nichž chtějí dokázat, že stále patří mezi extraligovou špičku.
Rok 2022 plný výzev. Kometa odvrací sešup do průměru, Krejčíková nese břímě

Závěr si domácí výběr pohlídal a ubránil se nejen při přesilovce hostů, ale i v power play. „Bylo to vyrovnané utkání, bruslivé s velkým množstvím osobních soubojů. Pro nás bylo důležité, že jsme v závěru druhé třetiny odskočili na tříbrankový rozdíl. Gól do šatny nás uklidnil, protože Budějovice hrozily celý zápas,“ oddechl si trenér Kalous.

Jihočechy tak po jejich předloňském návratu do extraligy Kometa porazila pošesté ze sedmi vzájemných duelů. „Věděli jsme, že má Brno silné přesilovky a také z nich vytěžilo maximum. Naopak ve speciálních formacích jsme nebyli tak silní. Kometa má silné mužstvo, ve třetí třetině už si to pohlídala,“ pronesl Modrý.

HC Kometa Brno - Motor České Budějovice 4:2 (1:0, 3:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Ďaloga (Mueller, P. Holík), 22. Krištof (L. Horký), 36. Roth (P. Holík, Zaťovič), 40. L. Horký (Mueller, Krištof) - 22. J. Novotný (Abdul, Gulaš), 43. Holec (Valský). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal - Ganger, Lederer. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).
Brno: M. Tomek - Bartejs, Ďaloga, Holland, Kučeřík, Tansey, Gulaši, Roth - Mueller, P. Holík, Zaťovič - L. Horký, Krištof, Šik - Vincour, Rákos, R. Pavlík - T. Šoustal, Ostřížek, Dočekal. Trenér: Kalous.
České Budějovice: Hrachovina (41. Strmeň) - Percy, Bindulis, Piskáček, Šenkeřík, Vráblík, Štencel, Bučko - Valský, Holec, J. Ondráček - Z. Doležal, Pech, Vondrka - Venkrbec, M. Hanzl, M. Beránek - Gulaš, J. Novotný, Abdul. Trenér: Modrý.