Stačily dva body navíc. Z jakéhokoliv z předchozích 51 zápasů základní části. Nebo z úterního závěrečného duelu dlouhodobé soutěže na ledě pražské Sparty. Jenže hokejisté brněnské Komety i jejich fanoušci nyní smutní. Prohráli vysoko 0:6, a do předkola vyřazovací části místo sebe pustili Vítkovice i Pardubice. Pernikáři přitom také prohráli. Na jihu Moravy se místo pokusu o další spanilou jízdu do finále bude hrát pouze skupina play out.

Kometa přišla o větší porci  naděje vlastně  hned v úvodu zápasu v hlavním městě. Za devět minut Sparta vedla 2:0. Postupně pak vršila další góly do sítě demotivovaného Brna až k potupné „šestce". „To je obrovské zklamání. Ani se mi nechce věřit, že jsme si sezonu takhle zpackali," kroutil hlavou obránce Komety Tomáš Žižka.

Brňané přitom mohli velebit Zlín. Ten si doma třicet minut pohrával s Pardubicemi, které mohl Kometě odstranit z cesty. Zároveň si došel pro Prezidentský pohár pro vítěze základní části. Jenže Brno moravskou pomocí pohrdlo. „Když už jsme byli tak blízko, tak jsme trofej chtěli. Prý se nevyplácí ji vyhrát, ale její vliv se přeceňuje," usmívala se domácí opora Jaroslav Balaštík.

Vítkovice si postup v pohodě ohlídaly výhrou 4:1 v Liberci. „Odrazili jsme se od gólu a zlepšovali jsme se. Naštěstí v tom play off jsme," oddechl si útočník ostravského celku Marek Bartánus. V předkole play off jej čekají České Budějovice. Mistrovské Pardubice i přes porážku 3:4 v prodloužení narazí na Kladno.

To kabinou Komety cloumaly po jednoznačném „hokejovém kanáru" naprosto odlišné emoce. Na loňskou stříbrnou jízdu musejí zapomenout. „Asi jsme si našimi výkony v poslední době play off nezasloužili. Teď se musíme dát do kupy a dohrát druhou soutěž," podotkl Žižka.

Brněnská Kajot Arena se po dvou letech chystá na play out. Jako první uvidí nedělní zápas proti poslednímu Chomutovu. Do spodní skupiny patří ještě dvanácté Karlovy Vary a třináctý Liberec. Na místa mimo baráž o udržení nejvyšší soutěže má brněnský klub náskok devíti bodů.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 6:0 (2:0, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 6. Přibyl (I. Rachůnek, Philipp), 9. Sičák (J. Hlinka), 41. Pacovský (P. Ton, J. Hlinka), 46. P. Ton (Pilař, Krstev), 58. Bahenský (Forman, D. Kočí), 60. Jánský (Milam). Rozhodčí: Hodek, A. Jeřábek - Charvát, Hejl. Vyloučení: 5:8, navíc Švrček, T. Svoboda, M. Hruška (všichni Brno) všichni 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 6666.

Sparta: Pinc - Pilař, Sičák, Hunkes, Gřegořek, Philipp, Jan Hanzlík, Milam, Krstev - Pacovský, J. Hlinka, P. Ton - Hovorka, Broš, S. Treille - Jánský, Přibyl, I. Rachůnek - D. Kočí, Bahenský, Forman. Trenéři: Jandač a Votruba.

Kometa Brno: Trvaj - Žižka, Kováčik, Švrček, Valach, Malec, M. Hruška - H. Zohorna, L. Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, Holec, Jakub Svoboda - Lušňák, Petrovický, Dlouhý - Němec, Erat, Burian. Trenéři: Venera, Oslizlo Zubíček.

Venera: Na Spartě jsme si sezonu neprohráli, lámala se dříve

Praha – Hokejisté Komety Brno si loňskou účast v play off nezopakují. Po debaklu 0:6 na Spartě v 52. kole obsadili v konečné tabulce jedenácté místo s bodovou ztrátou na desáté Pardubice a čekají je tak jen zápasy ve skupině o 11. až 14. místo.

„Tímto zápasem jsme si to ale neprohráli, byly jiné duely, ve kterých se to lámalo," uvedl po utkání trenér Zdeněk Venera, kterého zároveň mrzela velká nedisciplinovanost jeho svěřenců. Kometa totiž v Praze dvakrát inkasovala v přesilovkách po zbytečných faulech v útočném pásmu. „Definitivně se zápas zlomil po třetí brance. Na mužstvu pak bylo vidět, že už ve zvrat příliš nevěří. Další góly už byly jen výsledek naší rezignace," přiznal.

Kometa tak po debaklu 0:6 končí po základní části na jedenácté pozici. I přesto, že za celých jednapadesát kol ani jednou nevypadla z elitní desítky. „Jak už jsem říkal, lámalo se to v jiných zápasech, speciálně třeba v domácím utkání s Pardubicemi," připomněl Venera duel 50. kola, kdy Pardubice v Brně otočily výsledek. „Dneska už to byla spíš jen taková křeč. Nevím, jestli to bylo trémou. Je to samozřejmě i otázka pohody, ale my jsme hlavně přestali v posledních zápasech dávat góly."

Brňané v posledním utkání doplatila i na časté fauly a vyloučení. Hned v osmé minutě šli na více než minutu a půl po dvou zbytečných faulech do tří a Sparta dvojnásobnou výhodu přetavila v branku na 2:0. „S tím bojujeme celou sezonu. Jsou za to i pokuty a vidíte, že to nepomáhá," pokrčil rameny Venera. „Předpokládal jsem, že ve chvíli, kdy jde o všechno, se toho vyvarujeme, a místo toho děláme naprosto zbytečné fauly v útočném pásmu. Nemám pro to vysvětlení, opravdu," řekl.

K osmi menším trestům pak ve třetí třetině přibyly ještě tři osobní desetiminutové tresty, kdy hráčům Brna už pracovaly nervy. „Na jedné straně tu byla touha vyhrát a možná i přehnaná přemotivovanost, ale bez kázně a sebeovládání se hokej hrát nedá. Bojujeme s tím celou sezonu. Byly sice zápasy, ve kterých hráči mohli cítit od rozhodčích křivdu, ale to dneska určitě nebyl ten případ. Věřím, že si to konečně všichni uvědomí alespoň v tom play out," uvedl.

Kometa půjde do bojů o udržení s náskokem devíti bodů na předposlední Liberec. „Nemyslím, že ten náskok je veliký, vždyť v průběhu základní části jsme si to mysleli taky a vidíte, jak to dopadlo," hořce se pousmál trenér Komety. „Musíme se soustředit, čeká nás šest důležitých zápasů, které musíme zvládnout," dodal Venera.