Jak jste si užil zápas před diváckým rekordem extraligy?

Daleko líp si vychutnáš zápas, když vedeš 4:1, než když se utkáním musíš protrápit a dohrát to na nějaké úrovni, aby to nebyl debakl. Brno nás od prvních minut přehrálo a zasloužilo si vítězství.

Byl pro vás návrat po zranění hodně těžký?

Dvě třetiny jsem se trápil, pak se to trochu zlepšilo. Hlavně jsem nebyl na ledě šest dní, což vidím jako největší problém.

Můžete už teď prozradit, co vás trápilo?

Nechtěl jsem z toho dělat vědu. Měl jsem něco s kyčlí a natažený sval. Takový problém jsem v životě nezažil. Asi to zapříčinily extra tréninky, které jsem absolvoval.

Kdy jste se rozhodl, že do zápasu naskočíte?

Dneska (v úterý - pozn. red.) odpoledne. Ještě v pondělí jsem byl stoprocentně přesvědčený, že hrát nebudu. Po dopoledním tréninku jsem nemohl vůbec bruslit. Bylo to dané tím, že jsme hledali příčinu zranění někde jinde, než doopravdy byla. Když jsme přišli na problém, tak už zbýval jen jeden den do utkání. Díky našim masérům a Pavlu Kolářovi jsem se na zápas dostal. Bez něho bych neměl šanci.

Uvažoval jste i o variantě, že budete chodit třeba jen na přesilovky?

Když se na to podívám zpětně, možná by bylo rozumnější, kdybych začínal někde jinde. Ale člověk nikdy neví, jak se zápas bude vyvíjet. Pro mě by byla daleko větší porážka, kdybych věděl, že můžu hrát a nenastoupil bych.

Budete se dál šetřit?

Musím hrát. Doufám, že se mi v příštích dvou dnech na tréninku nic nestane. Je jedno, jakou hraješ ligu. Když si dáš přestávku pět šest dní, nemůžeš jen tak nastoupit proti nikomu. Protihráči jsou tak kvalitní, že nemáš šanci něco v zápase předvést. Nezbývá mi nic jiného než jít na trénink a zase se zlepšovat.

Jak jste si užil atmosféru?

Člověk si ji moc neužije, když celý zápas prohrává. Ale byla skvělá, děkuju fanouškům, že se přišli podívat. Většinou to byli fandové Brna, ale na tom nezáleží. Hlavně že se jim hokej líbil. Snad si ho lidi užili, aspoň tak jako brněnští, protože my jsme si ho moc neužili. To tak někdy bývá, je to dobrá zkušenost pro naše hráče. Líbilo se mi, že jsme se nevzdali a bojovali jsme do posledních minut. Kdybychom měli víc štěstí, mohli jsme snížit na rozdíl jediného gólu.

Dala se atmosféra poměřit s NHL?

To je těžké. Atmosféra v NHL je o něčem jiném. Tam diváci nefandí jako tady. Na druhou stranu tady bylo prostředí rozdělené na dva tábory, což v NHL nezažiješ. Když hraješ doma, hraješ doma. Tady se dá říct, že nikdo nehrál doma. Hrála tady dvě domácí nebo hostující mužstva. Prostředí se liší od NHL, ale v play off je tam taky úplně někde jinde.

Přispěla atmosféra k tomu, že byl zápas na ledě tak vyhecovaný a plný šarvátek?

Nemyslím, že by to bylo nějak extra vyhecované. Brno je mančaft, který má spoustu silných vysokých kluků a tím stylem taky hrají, navíc dobře bruslí. Hrají to, co jim vyhovuje a vědí, co si mohou dovolit. Málokteré mužstvo se jim v tomto ohledu může rovnat. Na druhou stranu můžu říct, že my jsme necouvli.

Je brněnský styl nepříjemný?

Dostali se do vedení hned od začátku. Mně se to těžko popisuje, protože jsem se od startu trápil. Mají dobře propracovanou obranu. Všichni vědí, co mají dělat. Obránci díky systému nemusejí tolik ustupovat. Je těžké se přes střední pásmo dostat. Když už se přes ně dostaneš, mají výborné hokejisty, kteří dokážou dohrát osobní souboje na mantinel. Je velice těžké je porazit, ale příští kolo to může být jinak. Momentálně jsou lepší, ale víš jak to je.

Máte v plánu ještě další zápas v Praze?

Zatím to nevypadá. Všechno záleží na tom, jak se vyvine stávka v NHL. Možná, že by se něco uskutečnilo v Brně. Třeba dát odvetu proti Kometě venku, ale to musíme být líp připravení, znovu bych prohrát nechtěl.