Čekali jste, že vás přijdou fanoušci Komety pozdravit, i když jste změnili dres?

Dlouhý: Musím říct, že mě to zase překvapilo tak, jako když jsem přišel do Brna. Moc mě to potěšilo. Ale abych řekl upřímně, tak sleduji komeťácké stránky a na diskuzním fóru jsem něco viděl. Takže jsem trochu tušil, že se někdo přijde podívat.

Vostřák: Už jsme s některými fanoušky byli na kafi a na pivu. Říkali, že přijdou.

Co na to říkali vaši noví spoluhráči?

Vostřák: Byli překvapení. Ptali se, jestli patří k domácímu týmu. Pak se divili, že jsou to fanoušci druhého klubu ve městě. To se málokde vidí.

Nebude vám to chybět?

Dlouhý: Nechci teď přestup hodnotit, to nechám až po sezoně. Takovou atmosféru ale ve Švýcarsku těžko zažiju.

Jak se vám líbí v Neuchâtelu?

Vostřák: Zatím jsem určitě spokojený. Je tam krásné počasí. Hned vedle stadionu na břehu jezera je bazén, takže máme dobrou rehabilitaci. Prostředí je vynikající, ale čeká nás hodně práce.

Dlouhý: Pro mě je to první zahraniční angažmá. Poznávám, věci, které jsem předtím neznal. Srovnávám se s jiným hokejem.

Už si zvykáte na jiný životní styl a jinou řeč?

Dlouhý: Je to velká změna, jiný životní styl, jiná životní úroveň. Lidé si tu více užívají. Jsem rád, že je tu se mnou Pavel, který už to zná. Pomáhá mi.

Vostřák: Pro Radka je to dobrá příležitost. Druhá švýcarská liga je hodně sledovaná, je tam hodně agentů. Když se dobře ukáže, tak má dveře otevřené do nejvyšší švýcarské soutěže nebo do Německa.

Neuchâtel byl vloni poslední. Jaké ambice má letos s novým českým trenérem Mirkem Hýblerem?

Vostřák: Zázemí okolo týmu bylo vloni na hodně amatérských podmínkách. S novým trenérem se v klubu dohodli, že loňskou sezonu vypustí a soustředí se na tu letošní. I tak má ale klub nejmenší rozpočet na sezonu. Ambice jsou dostat se do play off, ale hlavní myšlenka je být farmou pro tři týmy z nejvyšší soutěže.

Dlouhý: Jsou tu dost mladí kluci. Zvykají si na velký hokej, ale mohlo by to být dobré. Chceme se dostat do play off.

Jak se spoluhráči komunikujete? Ve Švýcarsku se mluví třemi jazyky.

Vostřák: Neuchâtel je ve francouzské oblasti. Někteří kluci nemluví německy, ani anglicky, jenom francouzsky. Trenér používá němčinu, ale každý hokejista to z cvičení brzy pochopí.

Dlouhý: S řečí je to náročné. Mluví francouzsky, italsky a německy. Trenér mluví německy, ale je tam jeden, který má maminku Češku, a ten nám překládá. Pak je tam ještě asistent, který překládá do francouzštiny. Na ledě je to o hokeji, tam se domluvíme.

Jak na sebe při hře křičíte? Nadáváte taky?

Dlouhý: Křičíme na sebe anglicky, ale moc nenadáváme. Alespoň já ne, ale spoluhráčům nerozumím. Takže možná, že mi nadávají (smích).