Dvakrát vedli, měli převahu, byli aktivnější a brankáře soupeře zasypali padesáti pokusy. Do kabin šli ovšem jako poražení. Drtiči doplatili proti Technice na proměňování šancí a střeleckou neschopnost. Brno naopak potrestalo každou chybu protivníka a domů si odvezlo cennou výhru.

„Celý zápas jsme soupeře tlačili, měli navrch. Naproti tomu Technika dala ze tří šancí tři branky. Nic víc neměla," kroutil hlavou po sobotním napínavém thrilleru domácí gólman Filip Barus.

Se synem souhlasil i kouč Drtičů. „Technika byla lepší pouze v nájezdech. Soupeř vytěžil z minima maximum," prohlásil Miroslav Barus.

Jeho tým v sobotu neproměnil hned pět nájezdů. V základní hrací době si na výtečného Nováka nepřišli Jurásek se Špokem, v prodloužení nenachytal hostujícího gólmana ani Slavíček. A když podruhé selhali Jurásek se Sajdlem, bylo o vítězi první bitvy rozhodnuto. „Novák chytal výborně," pochválil hrdinu zápasu kouč Techniky Roman Kaňkovský.

Nebýt opory brněnského celku, bylo by po zápase už po šedesáti minutách. Nováka totiž z řady vyložených šancí překonali v úvodní části pouze Jurásek a Kříž. Další příležitosti zůstaly nevyužity.

Naproti tomu Technika byla mnohem produktivnější. Baruse překonal ve 13. minutě ihned po buly Česnek, na začátku prostřední části vyrovnal Klimeš na 2:2.

Hodonín byl aktivnější, ale šanci Kučery zmařil Novák, který si následně poradil i s nájezdem Špoka. Drtičům nešly proti tradičnímu rivalovi ani přesilovky. Hodonín dokonce v početní výhodě inkasoval třetí branku. Střela Rajnohy prošla Barusovi kolem betonu až do sítě.

Slovácký celek přidal na obrátkách a v 50. minutě zaslouženě srovnal. Kučera zblízka dotlačil puk za bezmocného Nováka.

Drtiči byli v závěru šedesátiminutovky i v prodloužení mnohem nebezpečnější, ale čtvrté branky se nedočkali. Rozhodnutí nakonec přinesly nájezdy, ve kterých kraloval Kamil Rajnoha. Šestadvacetiletý forvard nejprve vykoupal Baruse a pak si pohrál i s náhradníkem Zavadilem.

„Byl to taktický záměr. Několikrát se stalo, že jsme Petra nasadili na nájezdy a vyšlo. Bohužel tentokrát nám to výhru nepřineslo," řekl Barus.

Bývalý extraligový útočník ale gólmanům nic nevyčítal. Naopak výhrady měl kouč SHK spíše k ofenzivní činnosti. „Měli jsme jasnou herní převahu, ale téměř vůbec jsme nestříleli. Pokud nebudeme pálit, tak nebudeme dávat góly," říká Barus.

Jeho tým se ale nevzdává. „Zklamání je velké. Je nepříjemné ztratit hned první domácí zápas. Musíme se ale poučit z chyb, které nás poslaly až do nájezdů, rozebrat si v klidu utkání a připravit se na pondělní duel," pronesl Barus.

Zatímco v domácí kabině bylo ticho, u hostů byl slyšet pořádný ryk. „Jsme spokojení," usmíval se Kaňkovský.

Jeho tým na ledě vítěze základní části nic mimořádného nepředvedl, přesto to na skolení favorita stačilo. „V první třetině jsme hráli velmi špatně. Postupem času jsme se ale zlepšili a soupeře trápili," uvedl Kaňkovský, který nájezdy nijak zvlášť neprožíval. „Je to loterie. Obě mužstva jsou na tom stejně. Každý si věří, ale vyhrát může jenom jeden," pravil.

Podle Kaňkovského je ale na oslavy brzy. „Hodonín má velmi kvalitní mužstvo. Navíc venku hraje stejně jako doma. Takže výhoda domácího prostředí nebude hrát žádnou roli. Soupeř předvídá celoplošný útočný hokej," upozorňuje Kaňkovský.

Ten taktiku měnit nebude. „Budu rád, když budeme hrát stejně a zápas skončí jako dnes," dodal trenér vysokoškoláků.

Finále play off druhé hokejové ligy – 1. zápas:

SHK Hodonín – VSK Technika Brno 3:4 sn (2:1, 0:1, 1:1), stav série 0:1.

Branky: 10. Jurásek (Pokorný, Peš), 19. Kříž (Pokorný, Charvát), 50. Kučera (Pokorný, Špok) – 13. Česnek (Matouš), 22. Česnek (Benýšek), 46. Rajnoha (Bělohlávek), rozhodující nájezd Rajnoha. Rozhodčí: Škach, Škrobák – Kašík, Wesley. Vyloučení: 7:8, navíc Klimeš (Technika Brno) 10 minut. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1860. Střely na branku: 52:32.

Hodonín: Barus (Zavadil) – Miklík, Pokorný, Skočovský, Směřička, Svoboda, Šťastný, Kulyk – Slavíček, Charvát, Smetana, Kříž, Fiedler, Špok, Stejskal, Tomi, Peš, Sajdl, Jurásek, Kuba, Kučera.

Technika Brno: Novák (Chvátal) – Bilčík, Habrovec, Klimeš, Štind, Valeš, Zapletal, Habrovec – Blažek, Kozák, Stehlík, Rajnoha, Bělohlávek, Matouš, Brzobohatý, Hnilička, Blaha, Benýšek, Česnek, Odehnal, Látal, Šedý.